Hirdetés

A brüsszeli Balassi Intézetben 2012. március 27-e óta látható a fenntartható fejlődéssel és az emberi természet kapcsolatával foglalkozó,” Tükörben a világ” című kiállítás angol bemutatója. Érdekes hely Brüsszel egy ilyen témájú kiállításnak, hiszen Belgium rendelkezik a 4. legnagyobb ökológiai lábnyommal a világon! Hogy miért?

A probléma – mint tudjuk – igen bonyolult és összetett, de azért pár kirívó adatot érdemes megismernünk. Belgiumban többen élnek, mint hazánkban (közel 11 millióan), viszont az ország területe mindössze csak egyharmada Magyarországénak! Ennek köszönhetően Belgium a legbeépítettebb ország, emellett pedig az egy főre jutó mezőgazdasági terület itt a második legnagyobb a világon.

Ezen tények ismeretének birtokában már meglepő, hogy Belgium arról is hírhedt, hogy nem nagyon találni olyan zugot az országban, ahol csend volna és nyugalom. Mindenhol mesterséges zajok emlékeztetnek rá, hogy itt bizony természetes környezet már nem található. Érdekes megtapasztalni ezt a maga valójában, főleg amikor a tengerparton állva hallgathatjuk az óceánjárók és uszályok vég nélküli mormolását… Érdekes adat továbbá, hogy Belgiumban az összes autópálya el van látva világítással, aminek az értelmét nehéz megfejteni. Mint kiderült – a világűrből is látható attrakció -, a halálos balesetek számának csökkentése érdekében jött létre, de ahogy mondják – „A pokolba vezető út jószándékkal van kikövezve”; ugyanis az áldozatok száma nem csökkent, viszont nőtt az átlagsebesség és a hajmeresztő manőverek száma. Így a díszkivilágítást (150 ezer lámpaoszlopon elhelyezett 335 ezer lámpatest) egy ideje mellőzik, ezzel pedig közel 9,5 millió eurót takaríthat meg az állam.

Egy ennyire urbanizált országban különös jelentéssel bír egy ilyen kiállítás, ahol szembetalálkozunk ugyan elgondolkodtató tényekkel, de mindeközben számos alternatív megoldási lehetőség segít minket a változtatásban!
Részletek:  Tükörben a világ Brüsszelben (176 KB word)
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás