Hirdetés
MTI

A Natura 2000 természetvédelmi területekkel kapcsolatos előkészítő munkára 2005-ben 150 millió forint jut – közölte Koloszár Miklós, a Pénzügyminisztérium tanácsadója az Országgyűlés környezetvédelmi bizottságának ülésén.

A kormány és a bizottság sem támogatta azt a költségvetési javaslathoz benyújtott ellenzéki módosító indítványt, amely a keretösszeg megemelésére vonatkozott.

Parragh Dénes fideszes képviselő nehezményezte, hogy az Európai Unió ökológiai hálózataként működő Natura 2000 hálózat magyarországi területeit már kijelölték, azokra majd korlátozások is vonatkoznak, ám a szabályozás nem rendel megfelelő mértékű kompenzációt 2005-re. A képviselő rossz üzenetnek tartja a gazdák felé azt, hogy a tiltások érvénybe léphetnek, viszont a kárpótlásra nem különítenek el pénzügyi forrásokat.

Orosz Sándor, a bizottság szocialista alelnöke részben osztotta képviselőtársa véleményét, és kifogásolta a Natura 2000 hálózatra jutó keret mértékét. Ugyanakkor hozzátette, hogy amíg a kijelölt területeken való földhasználat általános szabályairól helyrajzi számra lebontva nem jelenik meg a kormányrendelet, addig tényleges gazdasági korlátozások sem lépnek érvénybe, így kártalanítási igény sem igen várható.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás