A rovat kizárólagos támogatója

Civilekkel találkozott a víziközmű szakma egy része és maga az újonnan alakult tárca felelős államtitkára! A semmibe folyó víz mértéke 19,51 %, míg az értékesítési veszteség átlagosan 26,22 % a víziközműveknél. Ide vezetett az árbefagyasztás/rezsicsökkentés. Marad a világ legmagasabb áfája a legalapvetőbb élelmiszeren, de elkerülhetetlen lesz az áremelés.

A tavalyi évhez hasonlóan: az ivóvízellátó hálózatok állapotának elemzésével zárult a Víz Hete rendezvénysorozata. A Víz Koalíció tanulmányát idén azonban egy szakmai kerekasztal-beszélgetés követte, amelyen megjelent az ágazati döntéshozó is az önkormányzati és szövetségi, szakmai és szakszervezeti képviselők mellett.
A semmibe folyó víz mértéke 19,51 százalék, míg az értékesítési veszteség átlagosan 26,22% a víziközműveknél – állapította meg a kikért 2021-es adatokból Kun Csaba vízépítő mérnök, a tanulmány szerzője. Ez utóbbi érték romlott az előző évihez képest hasonlóan a felújítási ciklushoz, míg a fajlagos hibaszám és a hálózati veszteség javult minimális szinten. Az ivóvízellátó hálózatok 2021. évi állapotjellemzői: Újra jár a korsó a kútra víz koalíció tanulmány 2021 (28 MB pdf.)

Érdekes megállapításra engednek következtetni a számok a tulajdonosok tekintetében:
“Az összesített adatokból látható, hogy a közel kétszeres hosszúságú ivóhálózatot üzemeltető nem állami tulajdonú víziközmű-szolgáltatók minden vizsgált mutatószám tekintetében kedvezőbb értékekkel rendelkeznek.”

A tanulmányról egyébiránt minden jelenlévő egyértelműen megállapította:, hogy hiteles, reális, s részben hiánypótló munka is, még V. Németh Zsolt államtitkár is megköszönte készítőjének a munkát. Az államtitkár úrnak kedvenc része is van a tanulmányban, melyet megosztott a résztvevőkkel:

“Minden fogyasztóban tudatosítani kell: Amennyiben elsődleges társadalmi igény marad az olcsó víziközmű-szolgáltatás és ennek oltárán feláldozzuk a víziközműrendszereink műszaki állapotát, úgy sajnos tartósan el kell fogadnunk egy alacsonyabb szolgáltatási színvonalat. A víziközmű rendszerek jelenlegi állapota ismét felveti az alábbi kérdést: Tudunk majd azzal azonosulni, hogy újra jár a korsó a kútra?”

– azaz mindenképpen szükséges felülvizsgálni a vízszolgáltatás díjszabását.

víz koalíció kerekasztal moderátor: Sándor Kata jobbra V. Németh Zsolt 2023 03 27 Budapest

V. Németh Zsolt reagált a Víz Koalíció Tiszta vizet a poharainkba c. petíciójában foglalt finanszírozási kérdésekre is. Maga is szükségesnek látja, hogy az ágazatnak többletforrásokra van szüksége, de a “kormányzati szentháromság” közül (áfacsökkentés, közműadó, befagyasztott árak) egyedül a vízdíj befagyasztott árához nyúlnának hozzá. A Víz Koalíció ezzel kapcsolatban kiemelten fontosnak tartja, hogy a méltányosság és a társadalmi igazságosság szempontjai érvényesüljenek az új díjtételek kidolgozása során -mondta el Homoki Andrea, a Civil Kollégium Alapítvány közösségszervezője, a Víz Koalíció alapítója.

Az önkormányzatok nehéz gazdasági helyzetük mellett a hatásköreik csorbítása miatt sem képesek a vízszolgáltatási problémák hatékony kezelésére helyben – fogalmazták meg a helyi nehézségeket Hatvani Miklós isaszegi és Fülöp Zsolt szentendrei polgármesterek. Az esemény napján épp Szentendrén, a Pannónia telepen volt csőtörés, amely egész nap vízhiányt okozott az ott lakóknak – jellemezte a szentendrei helyzetet a polgármester.

Pár éven belül azonban nem lesz elegendő munkatárs, aki elvégzi a javításokat!- hívta fel a figyelmet az ágazat legnagyobb problémájára Kecskés Károly, a Fővárosi Vízművek ZRT Munkahelyi Szakszervezetének elnöke. A fővárosnál a fizikai dolgozók több, mint a fele 50 év feletti, ők 15 éven belül kiesnek a rendszerből és nincs utánpótlás. Egy korábbi tanulmány is azt mutatta, hogy 2027-re a munkavállalók 25%-a fog hiányozni az egész rendszerből.
A MaVíz-Századvég tanulmánya itt:  A hazai víziközmű szolgáltatás aktuális helyzete századvég tanulmány 2018 (4,4 MB pdf.)

Szabó Gellért, a Magyar Faluszövetség elnöke tiszteletét fejezte ki a civil kurázsi előtt, amely létrehozta a tanulmányt és ezt a találkozót. Többször is kihangsúlyozta: az
együttműködésre törekvés és a civil kurázsi maradjon meg a jövőben is. A találkozó során mindenki részéről megfogalmazódott az igény a párbeszéd ilyen típusú
folytatására. Egészen idáig nem volt ugyanis olyan találkozó, ahol egy asztalnál ült volna a döntéshozó, a szolgáltatói – és a munkavállalói oldal, az önkormányzatok és az (érdekérvényesítő) civilek.

víz koalíció petíció 2023 03 27

A Víz Koalíció egy bakancslistát is összeállított. A pontokat a jelenlévőkkel közösen értékelték az esemény végén, jelölték meg: mi valósult meg eddig? Mi az, ami megvalósulni látszik, és mi az amiért még dolgozni kell a jövőben?
A Víz Koalíció munkájáról a Víz Koalíció Facebook oldalán tájékozódhatnak >>>

Nyitókép: A Víz Hete rendezvénysorozat március 27-i szakmai kerekasztalánál balról jobbra: Sándor Kata (moderátor), Szabó Gellért (Magyar Faluszövetség), Kurdi Viktor (Magyar Víziközmű Szövetség, MaVíz), V. Németh Zsolt (államtitkár), Hatvani Miklós (Isaszeg polgármestere), Fülöp Zsolt (Szentendre polgármestere), Kecskés Károly (Fővárosi Vízművek Zrt. szakszervezeti elnök), Homoki Andrea (Víz Koalíció) és Kun Csaba vízépítő mérnök Fotó: Egyed Péter

Lásd még: A víz árát meg kell fizetni, másképp nem javítható a magyarországi ivóvízhálózat katasztrofális állapota

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás