A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Kajakosok tisztítják meg a Sydney kikötőjét a szeméttől. Heti 4-5 hulladékgyűjtő túra indul, egy hónap alatt 200 kilogramm, főleg műanyag csomagolóanyagot gyűjtenek össze. A Clean-Up Kayak Tours elnevezésű kezdeményezés szervezője, Laura Stone elmondta, pandémia ide vagy oda, az üzlet virágzik.  „Az emberek nem utazhatnak, és olyan tevékenységet keresnek, ami a környezetnek is jót tesz”– foglalta össze a jelentkezők motivációját.

Hetente négy-öt szemétgyűjtő túrát rendeznek, egy hónap alatt 200 kilogrammnyi szemetet gyűjtenek össze a túrákon, főleg plasztik csomagolóanyagokból. A szemétgyűjtő kajaktúrák népszerűek a helyiek körében. Vannak első próbálkozók, de visszatérő tagok is szép számmal. „Hétmilliárdan vagyunk a Földön, és ha mindenki tesz egy kicsit érte, az természetesen segíteni fog.

Csinálni kell” – mondta Julie Greening, aki már tíz alkalommal vett rész szemétgyűjtő kajaktúrán. Stone évekkel ezelőtt kezdett szemétgyűjtő kajakos túrákat szervezni, miután szemet szúrt neki, hogy mennyi hulladék borítja a kikötőt és környékét. Vállalkozása egyébként kajakozni tanítja a jelentkezőket, valamint kajaktúrákat szervez csoportoknak.

Az ENSZ környezetvédelmi programjának becslése szerint évente mintegy 8 millió tonna szemét éri el a világ óceánjait, súlyosan veszélyeztetve a vizek élővilágát és a hajózási útvonalakat is zavarva. A Világgazdasági Fórum és az Ellen MacArthur Alapítvány 2016-os tanulmánya szerint 2050-re több műanyag lesz az óceánokban, mint hal.

Nyitókép: https://sydneybykayak.com.au/clean-up-kayak-tours/ 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás