A rovat kizárólagos támogatója

Elsőként kapta meg tavaly a Zöld Civil Díjat a hazai zöldmozgalom egyik nagy öregje. Kalas György jogász, a győri Reflex Környezetvédő Egyesület egyik alapítója évtizedek óta fáradhatatlan harcosként képviseli a zöld ügyet. ” Én egyidőben voltam Soros ösztöndíjas Orbán Viktorral, csak ő sok-sok pénzért Oxfordban, én pedig a töredékéből Győrszabadhegyen.”

És amiről még hallunk. Az öngyilkos háromszög: Reklám – fogyasztás – hulladék.  A Reflextől a Humuszig, akik megbombázták a minisztériumot véresen komoly vicces akcióval, A hazai zöldmozgalom győri gyökerei és története: a Gorenje hűtőgépturizmustól az elkerülő útig. Parasztvakítás a dobozos üdítő, jönnek az olcsóbb dobozos borok. Amit a civilek is megtanultak Sólyom Lászlótól, a valódi köztársasági elnöktől, aki jogászként is zöld volt. Környezeti állampolgári/civil jogérvényesítés kontra államilag kiemelt mutyi beruházások. Miért egyre nehezebb a zöld hírekkel bejutni a médiába?  Nyugdíjasként miért az óvodások a legjobb célközönsége, és hogyan működik a fiatalok fogyasztói lenevelése?
” A civil lét sok élménnyel jár, de nehéz. Valamit biztos, hogy fel kell áldozni” – fogalja össze az életpályáját Kalas György, akivel az idei május végi zöld országos civil találkozón évtizedes barátja és kollégája Szilágyi László beszélgetett a Zöld hang podcastjában.

2023-ban 32. alkalommal találkoztak a hazai zöld szervezetek képviselői a Zöld Civil Országos Találkozón június 23 – 25 között Székesfehérváron, ahol első alkalommal adták át a környezeti ügyért és az együttműködésért kiemelkedően tevékenykedő személyeknek a Zöld Civil Díjakat és Emlékdíjakat.

Részletes méltatás tavalyi cikkünkben:  ZÖLD CIVIL DÍJ  Kalas György 

Kalas György végzettségét tekintve jogász, a győri Reflex Környezetvédő Egyesület egyik alapítója, aki többféle szerepben járult hozzá a zöld civil együttműködés létrejöttéhez és fejlesztéshez. Évtizedek óta fáradhatatlan harcosként képviseli a zöld ügyet. Mátészalkán született, majd az Ipoly partján felcseperedve szerette meg a természetet. Általános iskolába Balassagyarmaton járt, aztán gépésztechnikusként érettségizett Salgótarjánban. Kalandos életútja során volt tetőfedő és esztergályos Balassagyarmaton, lakatos, majd tervtechnológus egy textilgépgyárban, az egykori Kelet-Németországban. Hazatérve besorozták katonának, leszerelése után pedig az Idegenforgalmi Hivatal balassagyarmati kirendeltségét vezette. Közben levelező tagozaton elvégezte az ELTE Állam- és Jogtudományi Karát, ahol 1981-ben szerzett jogi diplomát. A joggyakorlat megszerzése után 1984-ben jogtanácsosi szakvizsgát tett, később ügyvédnek is feleskették. 1985-ben költözött Győrbe, itt kezdte környezetvédelmi pályafutását: jogtanácsosként helyezkedett el az Országos Környezet- és Természetvédelmi Hivatal Nyugat-dunántúli Felügyelőségén.

A rendszerváltó – A 1980-as évek végén Reflex aktivistájaként részt vesz a győri Demokratikus Akciószövetség munkájában, amelyben a frissen alakult ellenzéki pártok mellett aktív szerepet vállalnak a helyi környezetvédők is. Akciókat, utcai fórumok szervez az élhetőbb helyi környezetért. Munkája segítségével autómentessé válik Győr egyik legszebb barokk tere: a Széchenyi tér.  Jelképesnek is tekinthető a Kalas Gyuri-féle 1989-es rendszerváltás: a környezetvédelmi felügyelőségtől a Reflex Egyesületbe igazol át, a bős-nagymarosi vízlépcső, a Dunaszaurusz engedélyezése helyett a győri Széchenyi tér gyalogosoknak való visszaadásán fáradozik. Míg a rendszerváltó pártok lezárják a Győrön átvezető főút két végét, addig Gyuri lakossági rendezvényt tart az egyesülettel a tiszta levegőjű belvárosban.

A Reflexnél elsősorban a környezeti nevelés a fő profilja, mind a mai napig rendkívül színvonalas, gyakran szórakoztató, humoros elemekkel tarkított előadásaival és írásaival segíti a környezeti nevelők munkáját. Az országban elsőként kezdett elmélyedni a mobiltelefon átjátszótornyok, a nem ionizáló sugárzások veszélyeinek témájában. Emellett a városfejlesztés, a közlekedés, az ökológiai fogyasztóvédelem, a hulladékgazdálkodás és a zaj elleni védelem jogi oldalával, környezetbarát rendezvények szervezésével, környezeti tanácsadással, egészséges táplálkozással is foglalkozik.

A nevelő – Ifjúsági csoportot szervez, ahol az érdeklődő fiatalokat a környezettudatos életmód alapjaival ismerteti meg. A diákokkal közösen kiállításokat, kampányokat és akciókat szervez. Vidám előadásaival nem csak a várost, hanem az egész országot bejárja. Kesztyűbábjai segítségével felhívja a figyelmet a hulladékcsökkentési lehetőségekre.

Humusz utolsó betétdíjas pezsgősüveg temetése 2005 kép: Sarkadi Péter greenfo

A mozgalmár – A Reflex mellett több szervezet alapításban is közreműködik. Kevésbé közismert, de ő a keresztapja, névadója az Ökotárs Alapítványnak. Bábáskodik a Hulladék Munkaszövetség, HUMUSZ létrejötténél és rengeteget segít a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózatának (KÖTHÁLÓ) létrehozásában és bejegyzésben. A ‘90-es évek elején tesz egy saját alapítványt is. Az Öko-stúdióval is az ökológiai szemlélet és magatartás kialakítását segíti. A mozgalmár bekever című sorozatával a civil zöld mozgalom fiataljainak adja át tapasztalatát. Koránál fogva a mozgalom tagjai közül talán ő vesz részt a legtöbb alkalommal a zöld civil Országos Találkozókon.

Az úttörő – Több környezeti témát az elsők között karol fel. A Győr-Szabadhegyi településrészen az országban elsők között szervezi meg a lakossági szelektív hulladékgyűjtést. Előadásokban és kiadványokban foglalkozik az elektromos háttérsugárzás, az elektroszmog lehetséges káros hatásaival, felhívja a figyelmet az egyik legalattomosabb környezetszennyezésre, a zajra, mindenki számára felfedi az E-számok rejtélyét, szárbaszökkentve  Aarhust, minta beadványokkal segíti a közérdekű környezeti adatokhoz való hozzáférést, zöld fogyasztóvédelmi kampányokkal küzd az eldobható csomagolóanyagok vagy a postaládákat elárasztó reklámkiadványok, a szemétposta térhódítása ellen.

A harcos – A civil környezetvédőkre harcosként tekint (Harcostárasaknak szólítja őket), mivel ő maga is harcosként küzd a zöld ügyért. Nem ismer kompromisszumot, ha olyan ügyről van szó, amely veszélyezteti a jövő nemzedékek érdekeit. Hulladék-katapulttal küzd a minisztériumnál az erősebb zöldhatóságokért és a jobb jogszabályokért. Ha kell, kézen állva tüntet a parlamenti folyosón, hogy felhívja a figyelmet az aktuális környezeti problémákra.

Humusz demonstráció a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség előtt 2007 kép: Sarkadi Péter greenfo

A jogász – Jogi szakmai tevékenységei nem csak a civil zöldek között, hanem a szakma szélesebb köreiben is közismertté teszik őt. Számtalan országos és helyi jogszabály előkészítésében és véleményezésben működik közre. Az egészséges környezethez való alapvető jog védelme és a környezetvédelem területén kiemelkedő emberi helytállásért és szakmai tevékenységekért munkásságát az alapvető jogok biztosa 2012-ben Justitia Regnorum Fundamentum díjjal ismeri el.

A gyűjtő – A visszaváltható tejesüvegtől a palatáblákig: lelkes gyűjtője az elmúlt évszázad magyar italos üvegeinek és oktatási eszközeinek. Többszáz darabos gyűjteményének darabjai körbejárják a helyi és Győr környéki közintézményeket, iskolákat, közösségi házakat, ahol vidám megnyitókkal mutatja be, hogy mennyivel környezetkímélőbben éltek szüleink, nagyszüleink.

A papírmerítő – A legkörnyezetkímélőbb papír: az újrapapír. Sőt, még tovább megy, és azt állítja, hogy: A legjobb papír az, ami megmarad az erdőben fának. Kalas Gyuri szakmai életútját végigkíséri a papír témája, több kiadványa, kiállítása és előadása kapcsolódik a témához. Nyugdíjas éveihez közeledve lelkes papírmerítővé válik. Turmixgépével és merítőszitáival a hetvenes éveit taposva is lelkesen járja a fesztiválokat, iskolákat és óvodákat, hogy az újságpapír-pépből merített papírt mancsikoljon a legkisebbekkel.

Kalas György szülinapi buli Humusz ház 2008 06 20 fotó: Sarkadi Péter greenfo

Kalas György jogász, a Reflex Környezetvédő Egyesület jogtanácsosa. Talán nincs olyan környezetvédő ma hazánkban, aki ne ismerné a nevét előadásaiból, kiadványaiból vagy tanulmányaiból. A zöld civilek – vagy ahogy ő szereti mondani: a “harcostársak” – közül kitűnik profizmusával, a hivatásos környezetjogászok pedig meghajolnak civil elkötelezettsége, lelkesedése előtt.  A környezetvédők kalasgyurijának munkássága a környezetjog érthetővé mindennapi fogyasztásra alkalmassá tételéről, a gyakorlatba átültetéséről szól. Munkájának maradandó eredményeit megtaláljuk a környezetvédelem szinte minden területén, a környezeti neveléstől kezdve a hulladékgazdálkodáson át az Aarhusi egyezmény joggyakorlatáig.

—–

A hőskorról így vall egy közelmúltban megjelent, a Zöld 35 színe című interjúkötetben: “Szebb, élhetőbb környezetet szerettünk volna, és egy olyan generációt, amely érti és félti a földi életfeltételeket, és mivel ismeri az ökológiai összefüggéseket, képes megvédeni is világunkat.” Nagy tettvággyal és reménykedéssel, úttörőként próbálja ki az ebben az időszakban született haladó szellemű törvények (adatvédelmi törvény, környezetvédelmi törvény) által biztosított jogi közreműködési lehetőségeket. Segíti a sorra nekirugaszkodó civil szervezetek megalakulását, bejegyeztetését, illetve a civil környezetvédő mozgalom szervezeti kereteinek létrehozását. Bábáskodik több szövetség, alapítvány megalakulásánál, majd részt vállal működésükben (Hulladék Munkaszövetség, Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség, Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata, Bakonyvasút Szövetség, Ökotárs Alapítvány, “A rák ellen, az emberért, a holnapért” Társadalmi Alapítvány).

Dr. Kalas György pályafutásában jelentős az 1990-1996 közötti időszak, amikor az első versenytörvény a civilek számára is lehetővé tette a versenyfelügyeleti eljárások indítását, illetve az ügyfélként való részvételt ilyen eljárásokban. Mivel a hulladékproblémákat kezdettől összefüggéseiben, az ökológiai fogyasztóvédelemmel együtt kezelte, ebben az időszakban több mint ötven, általában környezeti indíttatású eljárást indított a fogyasztók megtévesztése miatt. Ezek az eljárások nagyban segítették a Gazdasági Versenyhivatal jogalkalmazóinál a “környezeti ügyekkel” kapcsolatos érzékenység kialakulását.

Kalas György és Szilágyi László Zöld OT 2024 Nagykovácsi fotó: Sarkadi Péter greenfo

1992 óta vezeti a Reflex Egyesület ingyenes Lakossági Jogsegélyszolgálatát. Beadványaival többször megkereste a bíróságokat, az Alkotmánybíróságot és az országgyűlési biztosok irodáit is, részt vett a jogalkotás társadalmi egyeztetési folyamataiban. Számos projektben működött és működik közre környezetjogi szakértőként, rengeteg megmozdulással hívta fel a figyelmet a környezet védelmének fontosságára. A jelentősebb ügyek tanulságait külön tájékoztató kiadványokban dolgozta fel, többek között olyan szó szerint létfontosságú kérdésekre irányította rá a közvélemény figyelmét, mint az élelmiszer-adalékanyagok, a háttérsugárzások és a rendezvényszervezés környezeti hatásainak ügye, vagy a reklám-fogyasztás-hulladék ördögi köre. Az utóbbi években – a környezetvédő mozgalom nagykorúvá válásával – a civil jogalkalmazás és -kontroll egy-egy részterületét dolgozza fel a környezetvédők számára, különös tekintettel a hatósági jogalkalmazás, a közigazgatási eljárások problémáira, az Aarhusi Egyezmény gyakorlati alkalmazására, az ügyféli jogok gyakorlásának fontosságára, illetve a közérdekű adatok nyilvánosságának kikényszerítésére.

 

Minden cselekedetét áthatja az unokáinktól kölcsönkapott világért érzett felelősség. Életvitele önmagában példa számunkra: sosem saját személyét helyezi előtérbe, minden az ügyről, a feladatról, a jobbításról szól körülötte. Hogy mennyire ember tudott maradni a sokszor embertelen körülmények között, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az egyik legfontosabb érték számára ma is az a munkahelyi közösség, azok az emberek, akik immár 25 éve a Reflex Egyesületben körülveszik.

Dr. Kalas György az egészséges környezethez való alapvető jog védelme és a környezetvédelem területén kiemelkedő emberi helytállást, szakmai tevékenységet fejtett ki, kivételesen magas színvonalú, példaértékű eredményt ért el, és jelentősen hozzájárult ilyen eredmények eléréséhez.
Munkássága és életpályája elismeréseként adományozta neki a Justitia Regnorum Fundamentum díjat az alapvető jogok biztosa 2012-ben. 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás