A rovat kizárólagos támogatója

A kék a patriótazöld. A szín nemzeti tőkésosztály neo-arisztokratikus attitűdjeire utal, amelyik immár – Lázár János (KDNP) szorgalmas kastélylátogatásainak hála – hamarosan kastélyokat fogadhat örökbe. Ne vegye, hanem vigye! Természetesen alapítványokon keresztül, mint aki a jogállamiságba ’halkan belelépett’.

„A 600 milliós vagyonnal 2016-ban Budapesten induló Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány (KBKA); ügyvezetői Áder János és Csepreghy Nándor államtitkár. A kekva-kuratórium tagjai: Lázár János, Csepreghy Nándor, Martonyi János, Vizi E. Szilveszter és Áder János. Egyik sem a klímavédelem szakértője, viszont sokmilliárdos vagyon fölött rendelkeznek. Az EU-nál is kiverné a biztosítékot.
Az infócsomaghoz tartozik a Greendex fórum és a már a Petőfi adóra költözött Holnapután rádió is Puskás Peti [The Biebers, X-faktor, Dallos Bogi férje, Való Világ] arcával. Vetítik a jövőt. Áder János időszerű podcastjában Kaderják Péter, a Magyar Akkumulátor Szövetség (MASz) vezetője kifejtette: a gödi Samsung-gyár környékén nemcsak lítiumot, hanem szaporodásgátló oldószert is találtak a talajvízben. Áder erre közbeszólt: legyen ez zárójel, majd a YouTube-ra felkerült verzióból már kivágták ezt a strófát.

Áder János Kék Bolygó podcast Kaderják Péter

A kék a patriótazöld.

A szín nemzeti tőkésosztály neo-arisztokratikus attitűdjeire utal, amelyik immár – Lázár János (KDNP) szorgalmas kastélylátogatásainak hála – hamarosan kastélyokat fogadhat örökbe. Ne vegye, hanem vigye! Természetesen alapítványokon keresztül, mint aki a jogállamiságba ’halkan belelépett’.
»Még kormánypárti körökben is ellenérzéseket váltott ki Lázár János legújabb törvénytervezete, amelynek alapján a miniszter saját döntésével, szinte bárkinek a kérésére ingyen tulajdonba adhatná az ország legszebb kastélyait. Az örökségvédelem szétverésének csupán az egyik fejezete az a törvényjavaslat, amely az Építési és Közlekedési minisztériumból szivárgott ki, és amelynek alapján júliustól csak Lázár János miniszter döntésén múlna, hogy kinek a birtokába kerül az ország legjobb állapotban lévő 12 kastélya.« Szóval ez még csak terv, a Fidesz-KDNP-és ’fiúk a bányában dolgoznak’ rajta. Hapci és a kis Kuka is.

A törvénytervezet mellékletében szereplő kastélyok: Bajna, Sándor-Metternich-kastély; Dég, Festetics-kastély; Edelény, L’Huillier-Coburg-kastély; Füzérradvány, Károlyi-kastély; Komlódtótfalu, Becsky-Kossuth-kúria; Nádasdladány, Nádasdy-kastély; Oroszlány-Majkpuszta, Esterházy-kastély és remeteség; Sümeg, Püspöki Palota; Szabadkígyós, Wenckheim-kastély; Tata, Esterházy-kastély; Tiszadob, Andrássy-kastély; Tuzsér, Lónyay-kastély.

(k)Áder Jánosnak nincs igénye kastélyra az egy milliárdért felújított svábhegyi villa is megteszi (https://www.facebook.com/photo/?fbid=556426739805372&set=a.383568883757826). Bár egy hétvégi horgászkastély talán mégis jól jönne. Nem akadály, ha balkonos és tornyos és van állami személyzet. De persze ez csak laza vicc, mindenki tudja, hogy Jánosunk milyen szerény. Mogyoróvesszőből maga készíti a horgászbotjait is. (Aranka azt mondja, hogy ezt álmodtam.)
Nem erről szól azonban az írás, hanem (k)Áder János körüli zöldséges médiabirodalomról, amibe ömlik az állami pénz. A zöldséges stand aztán kínál ezt azt, csak a klasszikus természet- és környezetvédelemmel foglalkozó civilszervezetek fintorognak. Leragadtak az ábécénél. Persze tudjuk, hogy kik támogatják őket. Ugye azok, akik nevét most sem mondjuk ki. (Űk!) Olyan globálisak vagy globulárisak, akik érméket gurítanak errefelé. Áder médiabirodalmának termékeit azonban csak a csókosok fogyasztják. Most még a harmadik évben 166-an vannak. Micsoda tömegek vevők rá! Nem kekvának szervezett kifizetőhelyek ezek? – kérdezi Aranka, de meg sem hallom.

Lázár János kastélyt osztogat Marabu rajza HVG

Lázár János környezet- és kastélyvédő meg sem lep már bennünket a kekvákban. Bár az EU miatt neki és Csepreghy miniszterhelyettesnek nem kellene szerényen visszalépni ezeknek a javaknak kezelésétől és ajándékozásától? (k)Áder János jól mutat vajon az EU szerint egy ilyen alapítvány élén és a mindenre elszánt Martonyi János (MSzMP → Fidesz), aki az Antall alatti privatizációs kormánybiztos, aki majd 1990-1992 között Mádl Ferenc alatt az Állami Vagyonügynökség igazgatótanácsának alelnöke volt. Martonyi a privatizációs döntéseire az országgyűlési bizottság előtt sem tudott visszaemlékezni; akkor kitűnően beválhat efféle munkára, hiszen itt a gyors felejtés a lényeg, s az ebbéli képesség az állampolgári jog része. Nemde-bár?
Maradt tehát nekünk Vizi E. Szilveszter, akinek nevét hitetlenkedve bámulom. Hogyan került az MTA volt – általam is tisztelt elnöke – ebbe a kuratóriumba. Tényleg nélküle egy tapodtat sem haladt volna a honi konzervatív és keresztyén természet- és környezetvédelem? Próbáljuk azért másként is: és vele?
Darvas Béla

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek