A rovat kizárólagos támogatója

A múlt héten kiderült, hogy a cézium-134 szennyezés érkezett Kanadába, az Alaszkai-öbölhöz. Amerikai kutatók szerint a jövő hónapban Fukusimából származó, alacsony radioaktív sugárzás éri el az Amerikai Egyesült Államok nyugati partját is.

A kutatók három modellt készítettek, ezek szerint a sugárzás nagyon alacsony lesz, nem árt az embereknek vagy a környezetnek – mondta Ken Buesseler, a Woods Hole Oceanographic Institution óceanográfusa eddigi eredményeikről. A legvalószínűbb érkezés április, de ebben sincs teljes egyetértés.

A tudósok több adatot szeretnének: jelenleg egyetlen állami ügynökség sem vesz mintákat a Csendes-óceánból, így nincsenek tisztában a pontos sugárzási mértékkel. „Nem akarok vészmadár lenni, de csinálhatunk előrejelzéseket, modelleket, viszont honnan tudhatjuk eredmények nélkül, hogy biztonságosak?” – mondja Buesseler. A sugárzás három évvel a fukusimai katasztrófa után éri el az amerikai partokat.

Az üzemeltető Tepco tavaly júliusban ismert el először, hogy a cunamiban megsérült reaktorból szennyezett víz szivárog az óceánba. Azóta a helyzet csak romlik, valószínű, hogy nem is számolnak be pontosan mindenről. A múlt héten kiderült, hogy cézium-134 szennyezés érkezett Kanadába, az Alaszkai-öbölhöz. Ez az anyag egyértelműen a fukusimai szennyezéshez köthető- írta az Index.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás