A rovat kizárólagos támogatója

2014. május 9-én indult a „közvetítés a természetből” című projekt, amely a 2013. évi nagy kócsag után – amelyet 102 országból 167 000-en tekintettek meg – idén egy kanalasgém család, illetve telep életét mutatja be.

Május 9-én a közvetítés indulásakor a fészekben két egészen kicsi és két nagyobb, erősebb fióka volt. A kicsik időközben eltűntek, valószínűleg elpusztultak és a szülők kidobták azokat a fészekből. Május 11-én egy hatalmas jégvihar érte a telepet és teljesen letarolta a nádast, így váltak láthatóvá a kamerától távolabbi fészkek is, amelyekben már szinte teljesen kifejlett méretű tollas fiókák vannak. (A jégvihar a közeli gulipántelepet teljes mértékben elpusztította). Annak ellenére, hogy a kanalasgém rendszeresen 3-6 tojást rak a látható fészkek mindegyikében csak egy-két fióka van. Egyrészt az egy természetes folyamat, hogy nem minden tojásból kel ki a fióka, másrészt az is, hogy kikelt fiókáknak csak egy része jut el a kirepülésig.

A Pro Vértes és a filmdzsungel.hu  programjának kamerája előtt lévő fészekben, mivel kisebbek még a fiókák, az egyik szülőmadár folyamatosan a fészeknél tartózkodik, illetve szükség esetén melegíti, takarja a kicsiket. A két szülő felváltva tartózkodik a fészeknél, váltásuk nagyon gyorsan megtörténik, ezért mindkettő egyszerre csak ritkán látható a fiókák mellett.
 

A kanalasgémek rendszertanilag az íbiszfélélkhez tartoznak, nevüket kanálszerűen kiszélesedő csőrükről kapták. A hófehér tollazatú madarak tavasszal korán visszaérkeznek telelőhelyükről, a fészeképítést március végére fejezik be. Telepesen fészkelnek, gyakran egymást érik nádból épített otthonaik. A tojásokat a szülők felváltva melegítik, majd a kikelt fiókákra is egymást váltva vigyáznak. A fiókák már négyhetes korukban feltérképezik a fészek környékét, repülni azonban csak 49-56 naposan kezdenek, de teljes önállóságra csak később tesznek szert. Szeptember végén, október elején kezdik vonulásukat, de táplálékban gazdag helyeken kisebb csapatok maradhatnak egészen a tél beköszöntéig, majd Észak-Afrikába és Szudánba vonulnak telelésre.

A kanalasgémet 2008-ban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület „Az év madarává” választotta. Magyarország 2007-ben 1000-1200 páros fészkelő-állománnyal büszkélkedhetett, ez a szám azóta folyamatos gyarapodást mutat. Populációjuk azonban sérülékeny, mert t csak egy meghatározott vízmélység mellett tudnak táplálkozni. A kanalasgém fokozottan védett madár hazánkban, pénzben kifejezett értéke 500.000 Ft.

A madármegfigyelő kamerának, mely tavaly egy nagykócsag család életét közvetítette, világszerte óriási sikere volt. 102 országból több, mint 162 000 látogatója volt az oldalnak és a kamera bekerült a TOP 10-be a világ legnagyobb webkamera-gyűjtő oldalán, az Earthcam.com-on. Remélhetőleg ebben az évben is hasonló érdeklődés mellett próbálgathatja szárnyait a két kanalasgém fióka a bekamerázott fészekben.

Kapcsolódó anyagok:

Szokatlan balkonláda albérlő

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek