Hirdetés

Oslo kénytelen korlátozni az e-roller kölcsönzőket, mert a sok balesetet nem bírják a kórházak. A norvég főváros vezetői külön zónákat szeretnének létrehozni arra, hogy hova rakhatóak le, és hol használhatóak a járművek.

Norvégia fővárosában drasztikus lépésekre szánta el magát a helyi városvezetés, hogy csökkentse az elektromos rollerek miatti súlyos balesetek számát. A városban túl sok a csonttörés, a koponyarepedés, a fogtörés, de kómába is kerültek már a felelőtlen használat miatt.

Oslóban a tavalyi évhez képest balesetek száma szinte megduplázódott, és a kórházak sürgősségi osztályai külön sajtótájékoztatón hívták fel a figyelmet az aggasztó helyzetre. A norvég fővárosban egyébként Budapesthez képest jóval több kölcsönzött és saját e-rollert használnak, a belváros gyakorlatilag teljesen autómentes övezet, és a rollert nagyon gyakran az éjszakai szórakozóhelyekről való hazajutáshoz veszik igénybe – nem feltétlenül színjózan állapotban.

Sőt, egész Európában Oslóban jut egy főre a legtöbb e-roller, az applikációkon keresztül kölcsönözhető rollerek száma már 25 000, két hónapja még csak 20 000 volt.

A Debrecennél csak kicsivel nagyobb lakosságú Oslóban csak júniusban 421 olyan balesetet regisztráltak amely elektromos rollerekhez volt köthető, az esetek zöme hétvégén a hajnali órákban történt. Ebben az időszakban a hatóságok szerint minden harmadik sérültet e-rolleres baleset miatt kellett bevinni a sürgősségi osztályra, a sérültek 75 százaléka alkohol befolyása alatt állt, átlagéletkoruk pedig 27 év volt.

A balesetek megelőzése érdekében ezért szeptembertől betiltják az elektromos-roller használatát este 11 és hajnali 5 óra között, és szigorú plafont hoznak létre, csak 8 000 roller lesz kölcsönözhető. A város vezetői külön zónákat szeretnének létrehozni arra, hogy hova rakhatóak le, és hol használhatóak a járművek, mert a városvezetés szerint vannak olyan városrészek, amelyek jelenleg akadálypályaként funkcionálnak. Ezekkel a szabályokkal a vakoknak és a mozgássérülteknek is segítene a vezetés, mivel a széthagyott rollerek nekik jelentik a legnagyobb kellemetlenséget.

G7 gazdasági portál szerint  A norvég konzervatívok nem értenek egyet a rollerplafonnal, mert szerintük a szabályos hétköznapi használókat hozza kellemetlen helyzetbe. Szerintük a drasztikusan csökkentett rollerszámok esetén egyszerre 15 szolgáltató applikációját kell letöltenie a felhasználónak, hogy biztosan találjon a közelben elérhető rollert. A konzervatívok ezért lekorlátoznák a szolgáltatók számát is – a városvezetés azonban ezt egyelőre nem támogatja.

Nyitókép: e-rollerezés Oslo Foto: Annika Byrde/NTB

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás