A rovat kizárólagos támogatója

Jelenleg nem áll rendelkezésre új erőművek építéséhez szabad, pályázati eljárásban kiosztható hálózati csatlakozási kapacitás a villamosenergia-rendszerben, és nem fogadható be új időjárásfüggő erőművi kapacitás – derül ki az elosztóhálózat-üzemeltetők és az átviteli rendszerirányító közléséből.

A biztonságos energiaellátás fenntartása érdekében szinkronba kell hozni a rendszer infrastruktúra oldalát és rugalmasságát az időjárásfüggő – elsősorban naperőmű – kapacitások rohamos növekedésével – érvelnek a hálózatüzemeltető társaságok, melyek szerint ugyanakkor a bejelentés nem jelenti a hazai zöldenergia-termelés fejlesztésének leállítását. Az iparág másképp látja.

A hálózati engedélyesek 2022. május 2-án ismertették a nagyfeszültségű és a nagy/középfeszültségű transzformátorállomásokhoz rendelt aktuális szabad kapacitások nagyságát, pontosabban annak hiányát, mivel közlésük szerint jelenleg

az aktuális szabad erőművi csatlakozási kapacitás értéke 0 megavoltamper (MVA). Az átviteli rendszerirányító MAVIR pedig szintén 0 MVA-ban állapította meg a villamosenergia-rendszer teljesítmény-egyensúlyának és a kiegyenlítő szabályozási kapacitásoknak a biztosíthatósága szempontjából a villamosenergia-rendszerbe befogadható időjárásfüggő erőművi kapacitás mértékét (korlátját)

– olvasható a MAVIR honlapján ismertetett tájékoztatóból.

A már befogadott csatlakozási igényeken túl, újabb csatlakozási igény egyedi eljárás keretében, valamint az időjárásfüggő erőművek esetén a jogszabályi előírások szerinti, úgynevezett mentességi feltételek vállalása esetén fogadható be. Az egyedi eljárás feltételeit teljesítő igénylők ezzel együtt mindenképpen kapnak az igénybejelentésben meghatározott csatlakozásra vonatkozó, konkrét feltételeket tartalmazó ajánlatot, (műszaki-gazdasági tájékoztatót – MGT), az abban foglalt műszaki-gazdasági feltételek teljesülése esetén az igénylő számára a hálózati csatlakozás lehetősége biztosított lesz – húzta alá a MAVIR.

Az egyedi eljárás a pályázati rendszerhez képest körültekintőbb felkészülést igényel. Amennyiben a termelők az egyedi eljárást választják, egyrészt maguknak kell megvalósítaniuk a hálózati csatlakozás infrastruktúráját (ideértve például a vezetékfelhasítást, az alállomás megépítését), másrészt ennek a költségeit is nekik kell viselniük – emeli ki értékelésében a Wolf Theiss ügyvédi iroda.

Miután Magyarországon évek óta szinte csak fotovoltaikus erőművek épülnek, az új fejlemények elsősorban a naperőmű-beruházókat érintik.

Megváltoztak a villamosenergia-rendszer legfontosabb jellemzői

Az erőművek hálózatra kapcsolásához elengedhetetlen csatlakozási kapacitások kiosztásának gyakorlatát egy 2021 tavaszi törvényi változtatás módosította. E szerint a termelők ezentúl az átviteli vagy az elosztóhálózathoz kizárólag kompetitív kapacitáskiosztási eljárásban vagy egyedi eljárásban való részvétellel csatlakozhatnak. A kompetitív eljárást érintően az átviteli rendszerirányító és az elosztói engedélyesek kötelesek a szabad kapacitásokról nagyfeszültségű és közép/magasfeszültségű transzformátorállomások szerinti bontásban, valamint a csatlakozás műszaki és előrelátható gazdasági feltételeiről 6 havonta részletes tájékoztatást közzétenni. (A korábbi rend szerint az új naperőmű-projektet tervező beruházó egy egyszeri adminisztrációs díj fejében műszaki tájékoztatóért folyamodhatott az áramszolgáltatóhoz, megjelölve a helyszínt, az igényelt, betáplálni kívánt kapacitás mértékét, ami alapján az áramszolgáltató megvizsgálta a hálózatba integrálása pénzügyi, műszaki feltételeit.)

naperőmű inverter

A közzétételi eljárás keretében a hálózati engedélyesek a nagyfeszültségű és a nagy-/középfeszültségű transzformátorállomásokhoz rendelt, az aktuális szabad kapacitásokról, és a csatlakozás műszaki és várható gazdasági feltételeiről szóló részletes tájékoztatót először 2022. május 2-án publikálták. Ehhez – szintén most először – rendszerszintű hálózatszámítás is készült a különböző feszültségszinteken már befogadott csatlakozási igények összessége alapján. A hálózati engedélyesek együttműködésében készült elemzést és annak végkövetkeztetését a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) is megerősítette.

Mindez azért volt szükséges, mert az utóbbi évtizedben a magyarországi villamosenergia-rendszer legfontosabb jellemzői, a forrásoldali kapacitások és a fogyasztói igények alapvetően megváltoztak – írják a hálózati engedélyesek (elosztóhálózat-üzemeltetők) a MAVIR honlapján ismertetett közös közleményükben. A termelői oldalon rendkívül dinamikusan növekedett az időjárásfüggő megújulók, leginkább a naperőművi kapacitások nagysága. A korábban jellemző néhány nagy termelő helyett ma erősen decentralizált a forrásoldal, és sok kis, elsősorban időjárásfüggő termelőből áll.

A naperőmű-projektek folyamatosan javuló megtérülése drasztikusan megnövelte a hálózati csatlakozási kapacitások keresletét, miközben a kapacitások elosztására alkalmazott érkezési sorrend alapú eljárásrend alkalmatlanná vált a helyzet kezelésére. A MAVIR és az elosztó társaságok az elmúlt években 20 GW-ot meghaladó mértékű új naperőművi csatlakozási kapacitás igényt hagytak jóvá, amelyek jelentős része spekulatív jellegű volt. Az új, közzétételi csatlakozási eljárásrend javít a kapacitás allokációs rendszer transzparenciáján és csökkenti a spekulatív foglalásokat. Ugyanakkor a nagyszámú piacképes projekt által generált kapacitás kereslet és a hálózatfejlesztés hosszú időigénye miatt hosszú távon is fennmarad a szűkösség a hálózat egyes pontjain, ami tartósan fékezheti a hazai dekarbonizációs folyamatot

– áll a Zéró Karbon Központ (ZKK) és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közös napenergia fóruma alapján készült policy paperben.

Folytatás: + 5000 MW megújuló csatlakozási igény

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek