A rovat kizárólagos támogatója

Sajnálatos módon jó ideje kiderült már, hogy az orvgyűjtők, legyen szó növényről vagy állatról, a felfedezésekről született tudományos közleményekből nyerik az adatokat a „zsákmány” fellelési helyéről.

Ezért egyre több terepi kutató a leközölt felfedezésekben a nem teszi már közzé a megtalált új, ritka és ezért a gyűjtők számára különösen értékes fajok élőhelyének adatait. Az óvatosság ellenére is előfordult, hogy egy csak nagyvonalakban jelzett helyről begyűjtötték a közleményben publikált állatfajt – és az megjelent a feketepiacon.

Rendkívül sajnálatos, hogy azok a törekvések, amelyek egy új vagy veszélyeztetett faj élőhelyének védelmét szolgálnák azzal, hogy felfedik a ritkaság ottani létezését, egyúttal lehetőséget adnak az illegális gyűjtőknek is. Így az eredeti céllal ellentétes eredmények születnek… Elsőként a közvetlen elérhetőség miatt a veszélyeztetett állat / növény megjelenk a feketepiacon, akár a tudományos közleményt követő néhány hónapon belül. Másrészt az élőhelyeken a kutatók által a terület tulajdonosaival kiépített bizalmi viszony is sérül azzal, ha a leírás miatt idegenek járnak a területre (és egyúttal a célfajt keresve rombolják a jelen lévő ökoszisztémát is). Harmadrészt a jó szándékú, ám káros hatásokat kiváltó természetrajongók, fotósok is a helyszínre özönlenek és megzavarják az életközösségeket.

Az adatok visszatartása a veszélyeztetett faj érdekében persze gátolja a további tudományos vizsgálatokat, a kutatócsoportok közti együttműködéseket is, de egyre fontosabb sajnos. A helyi hatóságoknak illetve a zárt kutatóközösségeknek szabadna csak rálátniuk az adatokra. Hasonlóan például a veszélyes kórokozókat érintő kutatásokhoz, ahol a pontos adatok közlése lehetőséget adna például a bioterrorizmusnak, a ritka fajok esetében is teljes titoktartás szükséges az élőhelyeket illetően. Egyes folyóiratok már elfogadták ezt az új, helyszín megjelölés nélküli fajleírást a közleményekben, azonban soknak kell még csatlakoznia ahhoz, hogy jó irányba mozdulhassanak el a folyamatok.
A határtalan emberi kapzsiság, a ritka fajok feketepiaci értéke e módon hátráltatja mind a tudományos munkákat, mind a hatékonyabb élőhelyvédelmet – írta a science.sciencemag.org – ra hivatkozva az Égen – Földön – Föld alattFB oldal: 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás