Hirdetés

Együttműködést és zöld várost ígért az Euronewsnak adott interjújában Budapest új főpolgármestere, aki az ellenzéki pártok közös jelöltje volt az önkormányzati választásokon. Kérdés, hogyan lehet képviselni a mindennapokban egy annyira széles politikai összefogást, amely révén ő győzni tudott. Válaszában azt hangsúlyozta, hogy valójában a budapestiek szavazatai döntöttek.

“Nem is arról beszéltem a kampányban, hogy az ellenzék jelöltje vagyok, hanem arról, hogy a budapestiek jelöltje vagyok a hatalom embereivel szemben. Hiszen az elmúlt közel tíz év politikája arról szólt, hogy a kétharmados, alkotmányozó többséggel bíró Fidesz hogyan számol föl minden hatalmi ellensúlyt az alkotmánybíróságon keresztül, a szabad sajtón keresztül, és hogyan szűkíti az önkormányzatoknak a mozgásterét.”

Zöldprogramja összhangban van az uniós fejlesztési elképzelésekkel, de szerinte nem csak ezért jó lehetőség Budapestnek. Állítja, hogy a fenntartható viszonyok kialakítása egy gazdaságélénkítő folyamat, amennyiben munkahelyeket teremt, és teret ad a gazdasági szereplőknek, úgyhogy ez ellensúlyozza a váltás anyagi terhét.

Az Euronewsnak arról is beszélt, hogy Budapest a klímaváltozás nagy vesztese lesz vagy lehet. “Éppen ezért el kell indítani azt a folyamatot, amely révén Budapest kiveheti a részét a klímaváltozás elleni küzdelemből. Szeretnénk elérni, hogy a főváros 2030-ra karbonsemleges legyen.”

Karácsony Gergely szerint a képviseleti demokrácia válságára nem válasz az erős kéz politikája. Meggyőződése, hogy ebben a helyzetben épphogy minél jobban be kell vonni az embereket a döntéshozatalba.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás