A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: hvg.hu

Én arra készülök, hogy Szentkirályi Alexandra nem fogja végigcsinálni a kampányt, vissza fog lépni Vitézy Dávid javára. Látom, hogy a kormányzati propaganda inkább szól Vitézy Dávidról, mint Szentkirályi Alexandráról, és fideszes politikusok ajnározzák Vitézy Dávidot, az Orbán-kormány egykori államtitkárát, tehát én azt gondolom, hogy ő a Fidesz első számú jelöltje” – mondta Karácsony Gergely főpolgármester.

A főpolgármester szerint Vitézy Dávid a Fidesz első számú jelöltje Budapesten.

Karácsony  444.hu-nak adott nagyinterjúban arra a kérdésre, hogy ezek szerint az LMP egy fideszes jelöltet indít vele szemben, igennel válaszolt, és azt is hozzátette, hogy az LMP nem ellenzéki párt, hanem egy proxy-Fidesz lett.  Kritizálta azt is, hogy Vitézy a 4-6-os villamoson utazó hajléktalanokkal kampányol. A főpolgármester úgy látja, nem kellene összemosni különböző dolgokat, vagyis hogy „hajléktalan emberek használják a tömegközlekedést, és vannak erőszakos emberek, akik egyébként az esetek 99 százalékában nem hajléktalan emberek”.

Mint mondta, a problémáról a BKV és a BKK is részletes elemzéseket készített, a rendőrséggel pedig azt a stratégiát alakították ki, hogy aktív járőrözéssel próbálnak meg ellene menni. „De azt az ígéretet, hogy ha megnyomok egy gombot, akkor kijön a rendőr… Nincs olyan közbiztonsági szakértő, aki ne mondaná azt, hogy ilyet veszélyes mondani, mert ezt nem lehet megcsinálni” – tette hozzá.

Karácsony megerősítette azt is, hogy 2026-ban nem lesz miniszterelnök-jelölt, nemcsak belső késztetést nem érez rá, hanem azt is tudja, hogy ezt a választást vidéken kell megnyerni.

A városházán kint van az ukrán zászló és a szivárványos zászló is. Nem hiszem, hogy ezzel a politikai krédóval Magyarországon választás lehet nyerni – mondta.

Magyar Pétert személyesen nem ismeri, nincs is köztük semmilyen kommunikáció, de a gyerekei már kértek tőle szelfit egy hangversenyen. Úgy látja, Varga Judit politikai porondra lépett exférjével külön pályán vannak.

„Nagyon különböző módokon lehet ennek a rendszernek az ellenzékének lenni, és én természetesen becsülöm az ő bátorságát, meg lelkierejét, mert azért biztos sok szempontból ez egy nehéz történet, és sok sikert kívánok neki.”

Az interjúban szó esett még a Rákosrendezőre tervezett mini-Dubaj-projektről is, amit Karácsony minden elemében felháborítónak és elfogadhatatlannak tart. Mint fogalmazott, el tud képzelni magas házakat vagy felhőkarcolókat Budapesten, de olyan helyen, ahol nem teszik tönkre azt a városképet, amit mondjuk az Andrássy út vagy a Hősök tere jelent.

A Városháza parkolójának parkká alakításával kapcsolatban a főpolgármester megígérte, hogy májustól „pop-up park” formájában vehetik birtokba a budapestiek, és „ha a közbeszerzési hatóság is úgy akarja”, még áprilisban megköthetik a szerződést.

Az interjúra Vitézy Dávid és Ungár Péter, az LMP társelnöke is reagált. Vitézy a BKK-rendészet létrehozására vonatkozó programterve elleni „vehemens támadásról” azt írta, egész életében azt hallgatta, hogy mit miért nem lehet megcsinálni, pedig „a közösségi közlekedésre figyelő kivonuló rendészeti szolgálat a legtöbb európai nagyvárosban működik”.

„Nem mosom össze a hajléktalanságot az erőszakkal, de a tömegközlekedés nem lehet hajléktalanszálló, nem lehet szervezett koldusbandák munkahelye, nem lehet a zaklatók szabad terepe” – tette hozzá.

Ungár Péter pedig, akinek pártját Karácsony proxy-Fidesznek nevezte, úgy fogalmazott: a főpolgármester szerint ellenzékinek csak és kizárólag az tekinthető, aki nem indul el vele szemben egy választáson.

„Az igazán jó ellenzéki pedig nyilván az, aki a negyedik kétharmad után is újra lenyomja a választók torkán, hogy az összefogás a megoldás mindenre, és még a DK listáját is elvezeti, annak ellenére, hogy miniszterelnök-jelöltként még azzal kampányolt, hogy őt Gyurcsány Ferenc hogyan szokta sms-ben zsarolni” – szólt vissza a főpolgármesternek.

Nyitókép: Ungár Péter, Karácsony Gergely, és  Vitézy Dávid forrás varosikurir

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás