Hirdetés

Amíg az Egyesült Királyság kormányának székhelyén, a Downing Street 10. előtt valódi fenyőfát állítottak az idei karácsonyon is, addig a dél-angliai Portsmouth Városi Tanácsa környezetbarátnak közel sem nevezhető műfenyő állítását ösztönzi az újrahasznosítás jegyében. Pedig a szakértők szerint az élő karácsonyfa teljes életciklusa alatt ugyanannyi szén-dioxidot használ föl, mint amennyit termel.

A Portsmouth Városi Tanács plakátokon arra buzdít, hogy a lakosok válasszanak inkább műfenyőt, amit minden évben újra és újra fel tudnak állítani. Aki mégis élő karácsonyfát állít, az az ünnepek után saját kertjében hasznosítsa, vagy szállítsa el a városi hulladékudvarba. Céljuk, hogy csökkentsék a kidobott fenyőfák begyűjtési költségét, és megváltoztassák az adófizető polgárok vásárlási szokásait. Az önkormányzati megszorítások miatt egyre több angliai városban igyekeznek csökkenteni az utcára kidobott fenyők mennyiségét. Portsmouth-ban továbbra is elszállítják és hőerőművekben hasznosítják azokat. Ám hulladékcsökkentési és újrahasznosítási kampányukban a környezetbarát megoldások között a műfenyő állításának népszerűsítése is szerepel, amit többen erősen vitatnak.

Harry Brightwellt, a Brit Karácsonyfa Termesztők Szövetségének titkárát mélyen megdöbbentette ez az akció. A vállalatok és intézmények kibocsátás-csökkentését segítő független tanácsadó szervezet, a Carbon Trust vizsgálatai szerint ugyanis az élő fenyő életciklusa alacsonyabb károsanyag-kibocsátással jár, mint a műanyag fenyőé. Amennyiben a hulladék fenyő megfelelő helyen és módon kerül újrahasznosításra, szinte karbonsemlegesnek mondható. Egy műfenyő tíz év alatt hozza be az élő fenyőnek ezt az előnyét.

Tájékoztatása szerint egyre nagyobb a kereslet az élő karácsonyfák iránt, mivel az emberek, Portsmouth önkormányzatával ellentétben, tisztában vannak a karácsonyfa-ültetvények kedvező környezeti hatásával.

A Carbon Trust szerint a károsanyag-kibocsátás szempontjából sokkal lényegesebb az, hogy hogyan hasznosítjuk újra az élő fenyőt, mint az, hogy honnan származik, és mennyi üzemanyagot használnak föl a szállításához.

Egy két méter magas vágott fenyő karbon-lábnyoma, azaz CO2-kibocsátása 16 kilogramm, amennyiben a szeméttelepen végzi. Ugyanis a lebomlása során metán képződik, amely 25-ször erősebb üvegházhatású gáz, mint a szén-dioxid. Ha azonban a karácsonyfát elégetik a kertben, vagy felaprítva szétterítik, komposztálják, 80 százalékra, 3,5 kilogrammra csökken a CO2-kibocsátása. A hulladék karácsonyfa elégetésével nagyjából ugyanannyi széndioxid keletkezik, mint amennyit élete folyamán felhasznál.


  Karácsonyi műfenyő vécékeféből
Vécékefe és műkarácsonyfa. Az ember azt gondolná, két nagyon-nagyon különböző tárgyról van szó, pedig valójában egy cégnek köszönhetjük mindkettőt – sőt, az 1930-as évektől kezdve a kettő között évtizedekig csak annyi különbség volt gyakorlatilag, hogy a műfenyőt zöldre festették.


A Carbon Trust szerint egy ugyanekkora műfenyő karbon-lábnyoma 40 kilogramm, ami több mint a kétszerese a szeméttelepre vitt és a tízszerese az elégetett fenyőnek.  A The Gardens Group termelői szövetkezetnél a karácsonyfa-vásárlásnál kupont adnak, aminek felmutatásával január hónap folyamán ingyenesen begyűjtik, aprítják és komposztálják a fákat. Amit az önkormányzatok beszüntetnek, ők elkezdik.

magyarmezogazdasag.hu szerint a Brit Karácsonyfa Termesztők Szövetsége tagjai közül évente kiválasztja a legjobb karácsonyfa-termelőt, akinek abban a megtiszteltetésben lehet része, hogy ő karácsonyfáját állítják föl a Downing Street 10. előtt. Az idén ezt a dél-wales-i Gower Fresh Christmas Trees vállalkozás teheti meg. A 6 méter magas fenyő ünnepi fényeit Theresa May miniszterelnök gyújtja meg. Ez az egyik legnagyobb reklám a brit karácsonyfa-termesztő ágazatnak, amelyben több ezer ember dolgozik és évente több mint 200 millió angol font (kb. 68 milliárd forint) nemzeti értéket termel.

Melyik a zöldebb karácsonyfa? A mű, vagy az élő?

Melyik a zöldebb karácsonyfa? A mű, vagy az élő?

Életciklus elemzés mutatta ki, hogy az élő karácsonyfa környezeti szempontból jobb választás, mint a műfenyő. Ez utóbbi legtöbbször Kínából érkezik és mérgező fémeket is tartalmazhat.

Jobb az igaz fenyő
Egy független kanadai környezeti ügynökség részletes életciklus elemzést hajtott végre, hogy pontot tegyen az örök vita végére. Környezeti szempontból a műfenyő vagy az élő fenyő a jobb választás? Az elemzés egy amerikai farmon nevelt fenyőfa és egy Kínából érkező műfenyő környezeti hatásait vetette össze, részletesen elemezve az előállítás, szállítás, és minden egyéb járulékos tevékenység környezeti hatását.  „A természetes fenyőfa környezeti szempontból jobb választás” – foglalta össze az elemzés végkövetkeztetését Jean-Sebastien Trudel, a cég vezetője. Sokan azt hiszik, hogy a fenyők kivágása rossz dolog, de elfelejtik, hogy ezeket a fenyőket kifejezetten ebből a célból ültetik.  Tovább >>>

Kapcsolódó anyagok:

Nyugodtan kivágathatod: zöldebb és egészségesebb az élő karácsonyfa

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás