Hirdetés
Forrás: rtlklub

Réti és parlagi sasok, kerecsensólymok és más védett madarak is tömegesen pusztulnak el mérgezés miatt a Fertő-Hanság Nemzeti Park területén. Laboratóriumi vizsgálatok szerint a madárpusztulást a karbofurán nevű, főként növényvédő szerekben használt anyag okozza, amely emberre is veszélyes. A rendőrség nyomozást indított.

A szert feltehetően valaki szétszórta a földeken, így került a ragadozók táplálékául szolgáló rágcsálókba. „Az elmúlt 10 évben nem találtunk összesen annyi mérgezésben elpusztult madarat, mint most az elmúlt fél évben” – mondta Váczi Miklós, a Fertő-Hanság Nemzeti Park munkatársa.

Elpusztult az a kerecsensólyom is, amelyet még decemberben engedtek szabadon a nemzeti park munkatársai, miután sérüléseit meggyógyították. De ugyanaz a méreg végzett a Kisalföldön költő egyetlen parlagi sas családdal is.

„A tetemek laboratóriumi vizsgálatát, boncolását követően azokban nagy mennyiségű karbofurán növényvédő szer volt feltalálható, és ez mindenképpen emberi tevékenységnek a következménye” – mondta Babos László, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője. A karbofurán tartalmú szerek a talajba juttatva elpusztítanak minden rovart. A mezőgazdaságban ez az anyag legálisan nem alkalmazható. A rendőrség gondatlanságból elkövetett természetkárosítás miatt ismeretlen tettes ellen nyomoz. A karbofurán nevű anyag emberre is veszélyes. Már néhány gramm súlyos tüneteket, sőt, akár halált is okozhat.
VIDEO >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás