Hirdetés

Az EU tagállamai 2011 óta kötelesek fokozatosan kivonni a forgalomból 55, különösen károsnak minősített növényvédő szert. Ennek ellenére növekszik a kiváltandó, legkárosabb növényvédőszer hatóanyagokról szennyezett minták aránya Európában – Magyarország a legrosszabbak között.

Ahelyett, hogy eltűntek volna ezek a szerek, a valóságban drámaian megnőtt a lakosság számára forgalmazott olyan gyümölcsök mennyisége, amelyeken kimutathatóak ezen veszélyes anyagok a PAN Europe friss tanulmánya szerint.

A 2019-es hivatalos adatközlés szerint Magyarországról származó cseresznye mintákban például 50%-ban mutattak ki ilyen helyettesítendő hatóanyagokat. Ez nem meglepő annak tükrében, hogy Magyarország engedélyezte az EU-n belül a legtöbbet, 50-et az 55 listán szereplő anyagból. Ez a trend teljesen ellentétes a “Farm to Fork” stratégiában kitűzött peszticid-csökkentési célokkal. A Pesticide Action Network (PAN) Europe (Európai Növényvédőszer Akcióhálózat) és tagszervezetei a 12 legmérgezőbb peszticid azonnali betiltását és az 55 nagyon káros peszticid 2030-ig történő teljes kivonását követelik.

2009-ben az 1107/2009/EK rendelet bevezette a növényvédőszer hatóanyagok új kategóriáját, a helyettesítésre jelölt hatóanyagokat. A jogszabály célja az emberre és a környezetre leginkább káros, de engedélyezett hatóanyagok azonosítása, valamint azok kevésbé káros kémiai és nem kémiai alternatívákkal való helyettesítése volt, hogy végül fokozatosan kivonják őket a forgalomból. Ez a kategória az élelmiszerekben használt, az európai piacon még mindig engedélyezett legrosszabb hatóanyagokat gyűjti össze. Az uniós “Farm to Fork” és a Biodiverzitás védelmére vonatkozó stratégiák alapján 2030-ig 50%-kal csökkenteni szükséges a legveszélyesebb hatóanyagok felhasználását.

A PAN Europe szerint ezeket a hatóanyagokat egészségügyi okokból már be kellett volna tiltani Európában. Ezen helyettesítésre jelölt anyagok annyira kockázatosak, hogy a rendelet sokkal szigorúbban szabályozza őket, mint más növényvédőszer hatóanyagokat. Az uniós engedélyezési időszakuk 7 évre korlátozódik (szemben a többi növényvédő szer 15 évével), és a tagállamok törvényileg kötelesek lennének ezeket kevésbé káros alternatív hatóanyagokkal kiváltani.

A PAN Europe új jelentése azonban rámutat, hogy nemhogy nem érték el azt a célt, hogy helyettesítsék ezen anyagokat, hanem egyre nagyobb mértékben szennyezik ezek a legkárosabb növényvédő szerek az európai élelmiszereket. Az Európában termesztett friss gyümölcsfajták 97.170 mintájának elemzése azt mutatja, hogy 9 év alatt 53%-kal nőtt a növényvédőszer hatóanyagok legkockázatosabb kategóriájával szennyezett minták gyakorisága.

2019-ben, a legutolsó olyan évben, amelyre vonatkozóan a PAN Europe vizsgálat idején rendelkezésére álltak adatok, majdnem minden harmadik gyümölcsmintában (29%) kimutathatóak voltak ezen hatóanyagok. Az uniós cseresznye-minták fele volt szennyezett, ami 152%-os növekedést jelent 2011-hez képest, amikortól a kormányoknak el kellett volna kezdeniük az anyagok kiváltását. Az összes alma-minta egyharmada (34%) volt szennyezett, ami 117%-os növekedést jelent.

Salomé Roynel a PAN Europe kampányfelelőse szerint: “Ezeknek a vegyi anyagoknak el kellene tűnniük az élelmiszereinkből. Ehelyett azonban azt tapasztaljuk, hogy az elmúlt tíz évben drámaian megnőtt a legmérgezőbb anyagoknak való kitettség. Az ezekkel a növényvédő szerekkel szennyezett gyümölcsök és zöldségek aránya folyamatosan növekszik. Gyakran előfordul, hogy az élelmiszerekben egyszerre két vagy több ilyen mérgező anyag szermaradványa is megtalálható. Ez egyértelműen bizonyítja, hogy a tagállamok nem hajtották végre a helyettesítési szabályokat, és így a fogyasztók egészségét sem védték megfelelően.

Magyarországon különösen rossz a helyzet több termékkategóriában is. Nem véletlenül, ugyanis Magyarország engedélyezte a legtöbb, 55-ből 50 helyettesítendő legveszélyesebb növényvédőszer hatóanyagot. A PAN Europe riportja szerint a 2019-ben a Magyarországról származó gyümölcs és zöldség minták igen nagy hányadában lehet kimutatni ezen legveszélyesebbnek minősített hatóanyagok maradványait:

  • a cseresznye 50 %-ában;
  • a fejes saláta 38%-ában (3. helyezett az EU-ban);
  • az alma 34%-ában;
  • és az uborka 32%-ában, ami messze a leggyakrabban talált uborka szennyezés az összes többi uniós országhoz képest. Míg az uniós átlag 16%, a második helyen végzett Görögországban 19% volt az arány.

A PAN Europe fő követelései:

  • Az EU Tagállamoknak azonnal be kell tiltaniuk 12, a PAN szerint legveszélyesebb, legnagyobb kockázatot jelentő helyettesítendő anyagot.
  • A Tagállamoknak meg kell kezdeniük az összes olyan növényvédőszer-termék betiltását, amely helyettesítendő hatóanyagokat tartalmaz, és a Tagállamoknak az elért eredményekről nyilvános jelentést kelljen tenniük az Európai Bizottság felé.
  • Az Európai Bizottságnak biztosítania kell, hogy a helyettesítésre vonatkozó iránymutatásokat 2022 végéig felülvizsgálják annak érdekében, hogy a valóságban is előnyben részesítsék a nem vegyi alternatívákat, és szakítsanak a jelenlegi, növényvédőszer-intenzív mezőgazdasági rendszertől.
  • Az Európai Bizottságnak azonnal véget kell vetnie ezen helyettesítendő, mérgező növényvédőszer-hatóanyagok további engedélyezésének.
  • Az Európai Bizottságnak 2035-ig el kell fogadnia az élelmiszerekben a szermaradék mentesség politikáját ezen anyagokra vonatkozóan, a növényvédőszer-maradék határértékeket (MRL) a legalacsonyabb szintre kell lecsökkenteni (meghatározási határérték).

A “Tiltott gyümölcs” című PAN Europe jelentést itt találja

Tudjon meg többet a PAN Europe kampányáról: www.toxic12.eu

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás