A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: hvg.hu/zhvg

Őrültség az energiaválság megoldására az erdőt felhasználni – hangsúlyozzák a környezetvédők, akik szerint ez a tél nagyon borúsnak ígérkezik a fák számára Európában.
“Európa nagyon nagy mennyiségű fát éget el ezen a télen” – nyilatkozta a brüsszeli Politicónak Martin Pigeon a Fern környezetvédő civilszervezet munkatársa. Az Európai Bizottság szóvivője közölte: “tisztában vagyunk a problémával, megkaptuk az ezzel kapcsolatos jelentéseket olyan országokból, mint például Magyarország, de egyelőre nem tudjuk megerősíteni, hogy jelentősen nőtt volna a fák kivágása, és hogy ez összefüggésben lenne az energiaválsággal”.

Érdekes anomália: míg a gazdag skandináv országokban – Finnországban és Svédországban – nem nőtt a fakivágás, Közép- és Kelet-Európában annál inkább.
Romániában a lakosság több mint a fele már eddig is fával fűtött télen. Az energiaválság miatt jelentősen drágult, amíg az állam ársapkával nem korlátozta azt. A környezetvédők attól tartanak, hogy drasztikusan növekedhet a fakivágás Romániában, ha hideg lesz a tél. Az erdők védelme nem megoldott az Európai Unió egyik legszegényebb tagállamában, amely ellen kötelezettségszegési eljárás is indult emiatt.

Szlovákiában is megnőtt az illegális fakivágások száma, és sokan lopják a fát.

Rodics Katalin, a Greenpeace Magyarország képviselője egyenesen úgy nyilatkozott a Politicónak, hogy “őrültség az energiaválság megoldását a védett erdők fáinak kivágásával megoldani”.

Az állami hatóságok és az erdőgazdálkodási vállalkozások visszautasítják a vádakat, és azt állítják, ők továbbra is betartják az uniós környezetvédelmi szabályokat.

Az Európai Bizottság szerint azonban az új magyar szabályozás “lehetséges, hogy megsérti az Európai Unió ezzel kapcsolatos rendelkezéseit”. Épp ezért “Brüsszel figyelemmel kíséri, miképp alkalmazzák ezeket az új erdőgazdálkodási szabályokat.


Civilek az erdőkért 
Védett erdők tarvágása, az erdőt szétszabdaló utak eróziót és árvizet növelő hatása, a mélyszegénység és a helyi potentátok kitüntetett helyzete a tűzifa ellátásban. Demonstrációk, és kárbejelentő honlap. Hogyan érződik a Bükk hegység környékén a kormány „tűzifa rendelete”? Ezekről  is mesél podcastunkban F. Nagy Zsuzsa, a miskolci Zöld Kapcsolat Egyesület elnöke.


Lettországban a kormány engedélyezi azt, hogy fiatalabb fákat is kivágjanak az energiavészhelyzet miatt. Litvániában a környezetvédelmi minisztérium felszólította az erdőgazdálkodással foglalkozó állami vállalatot, hogy fokozza a fakitermelést.

Észtországban a kormány még ellenáll, de az erdőgazdálkodási cégek szerint “a jelenlegi helyzetben szükséges lehet a fakitermelés fokozása” – mondja az erdőgazdálkodási vállalatok szövetségének vezetője.

“Lengyelországban sokan vágják a fát, hogy felkészüljenek a télre” – közölte a Polish Smog Alert munkatársa. Jaroslaw Kaczynski, Lengyelország legfontosabb politikai vezetője nemrég fel is szólította a honfitársait: “Égessetek el mindent, hogy télen meleg legyen. Persze azért autógumikat és más káros anyagokat ne.”

Lengyelország levált az orosz földgázról, és norvéggal pótolja, de ez nem elég. Ezért sokan visszatérnek a szénfűtésre, emiatt hiány alakult ki Európa egyik legfontosabb szénbányászati országában. Ez kétmillió háztartást érinthet.

tüzifa közmunkások pakolják a rászorulóknak szánt tűzifát a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Hodászon kép: Balázs Attila MTI

Ha sokan visszatérnek a hagyományos fűtéshez, akkor ily módon növekedhet a levegő szennyezettsége. Az erdőgazdálkodási cégek azonban elutasítják, hogy környezeti katasztrófa fenyegetne.

Az észt erdőgazdálkodási vállalatok szövetségének igazgatója szerint ”a gyenge minőségű fa kiválthatja a hazai fosszilis fűtőanyagokat vagy az orosz importot. Ha fiatal erdőkkel pótolják az öregeket, akkor ez még javíthat is a helyzeten, mert a fiatal fák jobban megkötik a káros anyagokat, mint az idősebbek.”

Mit javasol az Európai Bizottság? Azt, hogy jelöljenek ki olyan erdős területeket, ahol célszerű az erdőgazdálkodás fokozása és közben óvják a többi erdőt.

“Attól tartok, hogy ez az elképzelés megnövelheti a túlkapások számát, mert több lehet a fakivágás a védett területeken is” – mutat rá a dilemmára Michal Wiezik, aki a szlovák zöldeket képviseli az Európai Parlamentben-akit a ZHVG idézett.

Kapcsolódó anyagok:

A fakivágós rendelettől megijedt mindenki, pedig nagyobb bajuk is van az erdőknek

Jogszabályi magyarázó a fakitermelés rendelethez

A kormány visszakozott erdőügyben, ám ezzel a magántulajdonosokat hozhatja jobb helyzetbe

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek