A rovat kizárólagos támogatója

Felső-Bácskában ugyan már 20 éve nem költ kék vércse, a tavaszi és őszi vonulás idején viszont egyre gyakrabban lehet észlelni nagyobb, akár 50-100 példányos táplálkozó csapataikat is, ami korábban nem volt jellemző ebben a szántóföldi környezetben.

Évek óta nem volt rá példa, hogy egyszerre ennyi kék vércse tartózkodjon itt.  A kék vércse őszi gyülekezőhelyein a heti rendszerességgel történő szinkronszámlálást a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együtt végzi a hazai nemzetipark-igazgatóságokkal.

2021. szeptember 13-án Tamás Ádám, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság térségi természetvédelmi őrkerület-vezetője területbejárása során egy éjszakázóhelyre behúzó, nagyobb kék vércse csapatot észlelt. Elmondása szerint a madarak zöme már az est beállta előtt a környező tarlókon, villanydrótokon pihent, tollászkodott, így sikerült rábukkannia arra a facsoportra, amiben az éjszakát töltik. Ekkor 135 példányt számolt meg. A szeptember 15-i országos szinkronszámláláskor ugyanitt már 171 példány gyűlt össze, ami regionális szinten is jelentős mennyiség.

A madarak száma várhatóan hamarosan csökkenni fog, hiszen e hosszú távú vonulók megkezdik vándorlásukat Afrikába, az Egyenlítőtől délre eső területek felé. A természetvédelmi őrszolgálat a továbbiakban is szemmel tartja majd ezt a területet, hogy biztosítsa a fokozottan védett madarak zavartalan éjszakázását.

Felső-Bácskában a szakemberek mintegy 20 éve regisztrálták az utolsó kék vércse költést, Gara település határában. Azóta a vetési varjú és a kék vércse is csak alkalmi vendégek voltak ezen a területen, bár a határ szerb oldalán, Őrszállás (Stanisic) határában fennmaradt egy maroknyi varjútelep néhány pár kék vércsével.

varjútelepen kihelyezett mesterséges odúk. Fotó: KNPI archívum

2018-ban Garán, egy kis akácosban újra megtelepedett a vetési varjú, ami azóta már több, mint 300 páros kolóniává duzzadt. Ez azért fontos, mert a kék vércsék a többi sólyomféléhez hasonlóan nem építenek fészket, hanem elfoglalják más madarak, elsősorban a telepesen költő vetési varjú fészkeit. Ezen a varjútelepen kék vércse egyelőre még nem költött, de bízunk benne, hogy egyszer újra megtelepszik itt – írta a park honlapján.

Az ezredfordulóra drasztikusan lecsökkent varjútelepek arra késztették a természetvédelmi szakembereket, hogy mesterséges költőládákkal próbálják segíteni a kék vércsék sikeres szaporodását. A tapasztalat azt mutatta, hogy a vércsék előszeretettel foglalták el ezeket a ládákat. A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság területén is létesültek ilyen mesterséges telepek, amikben azóta is sikerrel tudnak költeni a madarak.

kék vércse fióka mesterséges odúban. Fotó: KNPI archívum

A kék vércse hazánkban az egyetlen telepesen fészkelő ragadozómadár. Afrikai telelőterületeiről meglehetősen későn, főként májusban érkezik vissza. Természetvédelmi értéke 500 000 Ft.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek