A rovat kizárólagos támogatója
(X)

Amikor valaki egy kerti tó telepítésére adja a fejét, alaposan át kell gondolnia azt, hogy milyen kellékekkel kell, hogy számoljon a beszerzés során. Bemutatjuk, hogy miket érdemes tenni egy kerti tóba.

A legfontosabb a tisztán tartás

A tó tisztán tartása elsődleges szempont. Ebbe beletartozik, hogy ne lepje el a rengeteg alga, baktérium és még számos más, nem kívánatos összetevő. Ugyanilyen fontos, hogy a tó vizének a minősége megfelelő, vagyis biológiailag tiszta legyen, ezáltal pedig a benne élő halak és csigák jól érezzék magukat benne. Ehhez is szükséges egy szűrő-, vízforgató berendezés megléte, valamint különböző vitaminok és vízkezelő szerek beszerzése.

A Sera KOI Professional 12000 egy meglehetősen kevés karbantartásra szoruló, helytakarékos szűrő. Igen intenzíven, háromszoros hatással tesz azért, hogy a kerti tó vize tökéletesen átlátszó legyen, és eltávolítsa a baktériumokat és a lebegő algákat.

Algával kapcsolatos problémák kezelése

Ha már az algáknál tartunk, akkor nagyon jó szolgálatot tehet egy kerti tavi algagátló. Ez megakadályozza a tavi algáknak a kivirágzását, így tartva tisztán a tavat. A már meglévő algásodás esetén is hatékonyan alkalmazható, hiszen minimális szintre csökkenti azt. Meggátolja a lebegő algák elszaporodását, ugyanúgy, ahogy gátolja a fonalalgák kifejlődését is. A már algás vízhez töltve elpusztítja azokat, aminek az a biztos jele, hogy a víz színében változás áll be. Ez azt jelenti, hogy mélyebb zölddé változik a színe, ami azért van, mert az elpusztult algák festékanyaga belekerül a vízbe, és azt is ki kell szűrni a vízből.

Természetesen erre a célra nem csak a fenti szereket használhatjuk, hanem egy UV lámpát is, amivel könnyedén magakadályozhatjuk a mikrobák elszaporodását. Ezzel csökkentjük az algásodást, és a halak egészségéért is rengeteget teszünk. Itt rendkívül fontos megemlítenünk, hogy ezek a lámpák UV-C sugárzást bocsátanak ki, ami rendkívül káros a szemre és az emberi bőrre, így az izzó cseréjét minden esetben arra képzett szakemberek végezzék.

A kerti tóban lévő növények egészségére való tekintettel mindenképp érdemes egy növényi tápoldatot alkalmazni, ami segíti a növények egészségének a fenntartását, azok növekedését és természetesen a szépségük teljes kibontakoztatását. 

És végül a halak

A legtöbb kerti tóban helyet kapnak a halak is. Egy szépen, tisztán és karbantartott tóban ritkán lépnek fel halbetegségek. Ha ez mégis előfordul, akkor nagyon hasznos segítség lehet a Sera gyógy- és ápolószerek alkalmazása. Hatékony kezelés a baktériumok, gombák ellen, valamint segít kezelni az uszonyrothadást, a különböző bőrbetegségeket és sérüléseket.

A tavi halak igényeinek megfelelő táplálék adása is elengedhetetlen, hiszen ez tartalmazza az összes szükséges vitamint, tápanyagot, amiktől a halak egészségesek és hosszú életűek lesznek.

Egy merítőháló is mindenképp szükséges ahhoz, ha megfelelően rendben szeretnénk tartani a kerti tavat. Elengedhetetlen kelléke annak, ha valamit ki kell emelni a tóból, esetleg teleltetnénk a halakat, vagy éppen karanténba helyeznénk őket. Lehetőleg teleszkópos nyelűt válasszunk.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek