A rovat kizárólagos támogatója

A CHEM Trust nevű angol civil szervezet 240 tudományos cikken alapuló összefoglaló jelentése szerint sürgősen be kellene tiltani bizonyos, az egészségre kockázatos hormonrendszert károsító anyagokat, mivel ezek a mesterséges anyagok növelik az elhízás és a cukorbetegség kialakulásának esélyét.

A világ két vezető epidemiológiai szakértője, Miquel Porta és Duk-Hee Lee készítették A vegyi anyagok hatása az elhízás, valamint a cukorbetegség kialakulási esélyére (Review of the Science Linking Chemical Exposures to the Human Risk of Obesity and Diabetes) című jelentést, amely laboratóriumi vizsgálatok és népegészségügyi felmérések alapján mutatja be a szervezetbe kerülő mesterséges anyagok hatását az elhízásra és a cukorbetegség kialakulására.

Az elmúlt években egyre több tanulmány igazolta, hogy nem csak az egészségtelen életmód játszik szerepet az elhízás és a cukorbetegség létrejöttében, hanem bizonyos mesterséges anyagoknak a szervezetbe kerülése is jelentős mértékben növeli ezek kialakulásának esélyét. Számos állatkísérlet igazolja, hogy a hormonrendszert károsító (endokrin diszruptor) anyagok kis mennyiségének a szervezetbe kerülése is befolyásolhatja az utódok alkatát, elősegítve az elhízást. Igazolták azt is, hogy azoknál az embereknél, akiknek a szervezetében magasabb egyes mesterséges anyagok koncentrációja, nagyobb eséllyel alakul ki a cukorbetegség.

Miquel Porta elmondta, hogy “a tanulmány erős érvekkel támasztja alá a hormonhatású anyagok korlátozásának szükségességét.” A kutató szerint a gyermekvállalás előtt álló nők helyzete a legkritikusabb, hiszen komoly egészségügyi kockázatot jelent, ha a káros anyagok bejutnak a magzatba. Az emberek szervezetébe nap mint nap kerülnek káros anyagok. Részben a szennyezett élelmiszerrel, részben a fogyasztási cikkekből. Ezen feltételezhetően hormonális hatású anyagok egy részét már betiltották (DDT, PCB), de vannak még forgalomban lévő vegyületek (biszfenol-A, bromózott égésgátló anyagok).

A CHEM Trust (Chemicals, Health and Environment Monitoring Trust) és az Egészség és Környezet Szövetség (Health and Environment Alliance, HEAL) egy tájékoztató kiadványt készített a hétköznapjainkban jelen lévő hormonhatású mesterséges anyagokról, amit a Levegő Munkacsoport magyar nyelvre is lefordított.

Genon Jensen, a HEAL igazgatója elmondta, hogy az elhízás és a cukorbetegség gyors terjedése miatt jelentős társadalmi haszonnal járna a káros anyagok használatának korlátozása. „A cukorbetegségben szenvedő emberek száma az EU-ban a 2010-es 33 millió főről 2025-re 37 millióra növekedhet. A megelőzésre kellene összpontosítani. Ha a mesterséges anyagoknak csak egy kis szerepe is van a cukorbetegség kialakulásában, már akkor is jelentős előnnyel járhat egy szigorúbb szabályozás. Ez az előny a jobb életminőségben és az egészségügyi rendszer költségeinek csökkenésében jelentkezik.”

Christel Schaldemose, dán európai parlamenti képviselő, a cukorbetegséggel foglalkozó bizottság társelnöke szerint „az EU egészségügyi költségvetésének tizedét a cukorbetegség kezelésére fordítják. A helyzet fenntarthatatlan, mielőbb tenni kell az elhízás és a cukorbetegség további terjedésének megakadályozása érdekében.”

Az Európai Parlament március 14-én elfogadott, a cukorbetegség terjedésével foglalkozó állásfoglalása is felhívja a figyelmet a megelőzés fontosságára, melynek érdekében környezetvédelmi, élelmezésügyi és fogyasztóvédelmi lépéseket kell tenni.

Lisette van Vliet, a HEAL toxikológus szakértője kifejtette: “Az EU jelenleg is dolgozik a hormonális hatású anyagok meghatározásának módszertanán, és ha ez elkészül, akkor lehetővé válik a kockázatos anyagok felhasználásának szükség szerinti korlátozása. Azonban ez csak 2013 végére várható, és akkor sem fogják alkalmazni az összes kapcsolódó jogszabályban. Nincs idő kivárni ezt a lassú szabályozást. Azt szeretnénk, ha a tagállamok szigorítanák a kockázatos anyagok felhasználását és a gazdasági szereplők önkéntesen is csökkentenék a veszélyes anyagok használatát. Mellőzhetnék például a biszfenol-A tartalmú csomagolóanyagokat az élelmiszeriparban.”

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás