A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Katonai berendezésekkel felszerelt kémrepülőgépet kap a dél-afrikai Kruger Nemzeti Park, hogy ezzel is hatékonyabbá tehessék az orrszarvúk orvvadászata elleni harcot.

A gépet a Nemzeti Parkok Dél-afrikai Ügynöksége (SANParks) nevű szervezetnek ajándékozta egy családi magánalapítvány, az Ichikowitz Alapítvány, amelynek elnöke egyben a legnagyobb dél-afrikai hadiipari gyár vezetője is. A gépet modern megfigyelő berendezésekkel szerelik fel, így hőérzékelő kamerákkal, amelyekkel azonosítani tudják az élőlényeket és a mozgó járműveket.

Idén legalább 588 orrszarvút öltek meg a tülkükért Dél-Afrikában, közülük 364-et a Kruger Nemzeti Park területén, amelynek 400 kilométeres közös határa van Mozambikkal. Az orvvadászat révén látják el a hagyományos ázsiai gyógyászat titkos piacát, főként Vietnamban, ahol az orrszarvútülköt aranyárban forgalmazzák: egyes civil szervezetek szerint kilónkénti ára elérheti az 50 ezer eurót (17 millió forintot) is. A hagyományos kínai orvoslásban különböző kúrákhoz használják a rinocérosztülköt, amelynek hasznosságát tudományosan soha nem igazolták.

"A tűz ellen tűzzel kell harcolni" hangoztatta Ivor Ichikowitz, az alapítvány elnöke, aki szerint az orvvadász bandák szintén a legmodernebb eszközöket használják. "Megtörtént a hadüzenet. Ami sok, az sok. Nem veszíthetünk el egyetlen újabb orrszarvút sem" mondta William Mabasa, a nemzeti park szóvivője.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás