A rovat kizárólagos támogatója
MTI

Magyarország a biológiai sokszínűség tekintetében európai, sőt világnagyhatalom: több mint ezer védett állatfaj található az országban. Néhány világszerte kipusztulóban lévő, vagy már eltűnt ragadozó madár (például a kerecsensólyom) egyedül nálunk van még, s a természetvédők erőfeszítései nyomán állományuk egy ideje szépen növekszik

Rodics Katalin a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Természetvédelmi Hivatalának főosztályvezető-helyettese, egyben a veszélyeztetett fajtákkal való kereskedelemről szóló egyezmény (CITES) magyarországi képviselője a természetvédők és a vadászok közötti kapcsolatról szólva elmondta: valójában nem a természetvédő és a vadász, hanem a legális és nem legális vadászat között feszül az ellentét.
Vannak olyan vadásztársaságok, amelyek nem tartják be a jogszabályokat, a bölcsebb, hosszú távon gondolkodó vadászok és a természetvédők között azonban nincsen nézetkülönbség”. Az olasz vadászokkal az a probléma, hogy válogatás nélkül mindenre lőnek, elsősorban anyagi érdekből. A fürjek és énekesmadarak, amelyeket tonnaszám loptak ki Magyarországról, hazájukban különleges csemegének számítanak: elegáns ínyencség például a pacsirtanyelv-pástétom. Magyarországon azért van olyan sok védett faj, mert még van mit védeni. Ahol a nálunk védett státusban lévő vadmadarak (például a kerecsensólyom, kékvércse, túzok) már kipusztultak, ott természetesen nincsenek fenn a védett fajok listáján – hangsúlyozta Rodics Katalin. 
A magyar természetvédelem közel 15 éve tud az olasz vadászok itteni kártevéséről, ami abszolút jogszabályellenes az EU előírásai és az olasz jogszabályok alapján is. Az olasz vadászok jogszabályellenes, természetet pusztító magatartására a magyar természetvédelmi hatóságok hívták fel az uniós illetékesek figyelmét. Olasz vadászokkal – éppen az előírások semmibevétele miatt – a nyugat-európai uniós országok vadásztársaságai általában nem is kötnek szerződést. A 10 évvel ezelőtti kapcsolatfelvétel óta az olasz természetvédelmi hatóságok aktívan együttműködnek magyar partnereikkel, egy idő óta razziaszerű ellenőrzéseket tartanak. Tavalyelőtt a -Gyűrűk ura- fantázianevű környezetvédelmi akcióban 500 ezer madártetemet foglaltak le különböző kamionokban, amelyek kelet-európai országokból szállították rendszeresen az alapanyagot, a madárcsemegéket feltálaló divatos éttermeknek – mondta el Rodics Katalin.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás