A rovat kizárólagos támogatója

Szombaton a Kerékpárosklub közgyűlése és a bringás vásár után csillagtúrával közelítették meg a résztvevők a Critical Mass indulási helyszínét.

A budapesti Vasúttörténeti Parkban április 30-án tartották meg a Magyar Kerékpárosklub http://kerekparosklub.hu/ évi rendes közgyűlését, 37 tag jelenlétében. Először László János, a szervezet elnöke tartott beszámolót az elmúlt év szakmai tevékenységéről, illetve a klub pénzügyi helyzetéről.

 

László János beszámol a tagságnakLászló János beszámol a tagságnak

A klub tavaly képzéseket szervezett aktivistái számára, valamint kidolgozott számukrra egy kisokost, amely nemrégiben jelent meg nyomtatásban. Nagyon sok eseményt – például konferenciákat – szervezett az egyesület. A kerékpározás népszerűsítése érdekében Ismert embereket kértek fel nagykövetnek, akik média-megjelenéseikkel támogatják a bringásokat. 3 éve minden tavasszal és ősszel megrendezésre kerül a Bringázz a Munkába! (BAM) kampány, a tavalyi kisebb visszaesés után „a mostani kampány számai elképesztően magasak” – mondta László János. A BAM olyan sikeres, hogy már külföldön is példaként hivatkoznak rá. Egy új kampány is elindult, Helyben vedd meg! címmel, amely a vásárolni járókat szólítja meg. A Kerékpárosklub komoly közlekedésszakmai munkát is végez – ennek egyik eleme a konferenciaszervezés önkormányzati politikusok és munkatársak, tervezők és civilek számára. Mára kialakult a kerékpárosbarát tervezők 60-70 fős közössége, akik megbeszélik egymással a tervezéssel kapcsolatos problémáikat. Az egyesület infrastrukturális pályázati kiírások megfogalmazásában és a beérkezett anyagok elbírálásában is részt vesz, valamint egyetemi diplomamunkák elkészítését is segíti.

Tavaly közadakozásból felállítottak egy számlálót a budapesti Múzeum körúti kerékpársáv mellé, ennek az adatait is folyamatosan feldolgozzák. A napokban rekordot döntött a számláló – egy nap alatt majdnem 1700-an haladták el ezen az útvonalon kétkerekűjükkel. Más számlálási adatok alapján évi 50-60%-os növekedést mutat a bringás forgalom a fővárosban.

Egy új program keretében tárolók telepítésében segédkezik Wolf Péter, a klub munkatársa – van lehetőség mobil tárolókat is bérelni. A TNS-Hoffmann negyedévente közvélemény-kutatást végez a klub számára. Egy másik kutatás kimutatta, hogy minél többen járnak kerékpárral, annál biztonságosabbá válik ez a közlekedési mód. Végezetül László János a negatívumokra is kitért: a tervekkel ellentétben a honlapot nem sikerült továbbfejleszteni az elmúlt időben.

2011. január elsején 1235 fizető tagja volt az egyesületnek, ehhez jönnek még a vállalati tagok. Kialakult a területi szervezetek országos hálózata – ezek a helyi csoportosulások egyre nagyobb önállósággal tevékenykednek.

A pénzügyekről szólva az elnök elmondta, hogy több lett a klub támogatója. Mivel növekedett egy kicsit a bevétel, és csökkentek a kiadások, sikerült a korábbi negatív eredményt pozitívba fordítani. A pénzmozgási folyamatokkal (cash flow) ugyanmakkor vannak még problémát – most év elején a munkatársak emiatt három hónapig nem kaptak fizetést. Viszont szerencsére nincsenek köztartozásai az egyesületnek. Az elnök beszámolóit a tagság néhány tartózkodással szinte egyhangúlag elfogadta. Kifogásként merült fel ugyanakkor, hogy későn került fel a honlapra a pénzügyi beszámoló, így a közgyűlés előtt nem volt elég idő azt áttanulmányozni.

A területi szervezetek kiemelkedő munkát végző önkéntesei dicsérő oklevelet kaptak.

OklevélátadásOklevélátadás

Ezután a tagszervezetek bemutatkozása következett: szót kaptak a Dél-budai, a Budapest-belvárosi, a soproni, az érdi, a szegedi és az Észak-pesti szervezet tagjai. A beszámolókban szó esett a kezdő kerékpárosokat tanító Bebiciklizésről, a bringásokat megvendégelő BAM-reggelikről, a helyi Critical Mass felvonulásokról, és a gyakran nehézkesen haladó önkormányzati konzultációkról. Elhangzott olyan vélemény is, hogy a szervezet túlságosan Budapest-centrikus, ezért egyes vidéki helyszíneken nehéz megtartani a tagokat, aktivistákat.

Erdős Zoltán, a Budapest-Belváros szervezetének titkára lelkesen magyarázottErdős Zoltán, a Budapest-Belváros szervezetének titkára lelkesen magyarázott

A közgyűlés után a tagok megnézték az I. CUBE-MK Tavaszi Kerékpáros Szezonnyitó rendezvényeit – például a bringavásárt, és a tesztpályát. Délután háromkor pedig a Csillagtúra keretében együtt kerekezett mintegy száz bringás a Vasúttörténeti Parktól a Vérmezőig, hogy csatlakozzanak a Critical Mass felvonuláshoz.

Mentek, mint a szélvészMentek, mint a szélvész
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás