Hirdetés

Ausztria közölte: perre megy az Európai Bizottsággal, ha az engedélyezi a Hinkley Point-i erőmű építését. Ha nyer, a paksi bővítés is veszélybe kerülhet- írta a vs.hu.

Az Európai Bizottság (EB) a múlt hónapban jelezte, hogy álláspontja szerint szabályos a brit Hinkley Point-i erőmű építésének közvetett állami támogatása. Ahogy megírtuk, az EB versenyjogi biztosa akkor azt mondta: javasolni fogja a biztosok testületének, hogy engedélyezzék a beruházást.  Joaquín Almunia annak ellenére adta áldását a beruházás finanszírozási tervére, hogy azt több uniós tagállam is kritizálta, amiért ellenkezik az uniós versenyszabályokkal. Most az osztrák kancellár is csatlakozott azok táborához, akik szerint a 20 milliárd eurós beruházás jelenlegi formájában összeférhetetlen az EU szabályaival. Werner Faymann az EUobserver szerint az unió bíróságán, Luxembourgban támadná meg a bizottsági döntést, ha arra a biztosok testülete áldását adja.

A biztosok döntése ugyanis egész Európa nukleáris politikájára, így a paksi bővítésre is hatással van. Ha Hinkley Point végleg zöld utat kap, abból az következik, hogy az atomerőművi építkezéseknél adott esetben megengedhető az állami támogatás. Ám ha az osztrák kancellár beváltja ígéretét, valóban perre megy az ügyben, és a bíróság neki ad igazat, úgy a paksi erőműbővítés finanszírozási terve is veszélybe kerülhet.

A TILTOTT ÁLLAMI TÁMOGATÁS

Az EU csak szigorú feltételek megléte esetén engedélyezi, hogy egy állam közvetlenül beavatkozzon a piaci folyamatokba. Ilyen kivétel lehet, ha a beruházás érdemben növeli a foglalkoztatást, hozzájárul a gazdaság felzárkóztatásához, vagy kiemelt környezetvédelmi célokat valósít meg. A bizottság mostani döntése szerint az angol atomerőmű hozzájárul a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez, és az állami támogatásnak nincs piactorzító hatása sem.

A paksi beruházást hitelből finanszírozza a magyar állam, melyet Oroszország ad. Cserébe, amint elkészül, Magyarországé lesz az erőmű.

A Hinkley Point beruházása kicsit más. Ezt teljes egészében az építő francia magáncég, az EDF finanszírozza, és övék is marad a létesítmény. Cserébe viszont az állam garantálja az átvételi árat: 110 eurót ígért egy megawatt óra áramért, miközben ez ma nagyjából 36 euróba kerül. Angliában emiatt merült fel a tiltott állami támogatás gyanúja.

Versenyjogi szempontból azonban nincs nagy különbség a két finanszírozási mód között, ezért lesik a Hinkley Point sorsát árgus szemekkel a paksi bővítés ellenzői és támogatói is-írta a vs.hu.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás