A rovat kizárólagos támogatója

Különös felhívást tett közzé a Marine Conservation Society az Egyesült Királyságban, arra kérik a strandolókat, hogy feltétlenül számoljanak be ha kérges teknőst látnak a brit partokon most augusztusban.

A bejelentések segítségével fogják ugyanis meghatározni, hogy hol van szükség azonnali szakértő védelemre, mert miután a teknősök megépítették a fészkeiket a trópusokon, ezúttal a hidegebb vizek felé vándoroltak, hogy békében medúzákkal táplálkozzanak.

Más hüllőktől eltérően az egy tonnás súlyra és három méteresre is megnövő kérgesteknősök képesek arra, hogy ha kell 18 fokkal is melegebbre fűtsék fel testhőmérsékletüket és így nem jelent számukra gondot, hogy medúzákra vadásszanak a hideg brit nyári tengerekben.

„Az Ír-tengerben idén igazi teknősparadicsom alakult ki, mivel a szokásosnál is több medúza lepte el a tengert” – közölte Dr Peter Richardson, a Marine Conservation Society biodiverzitás programjának vezetője, egyben teknős specialista.

Bár a felhívás nemrégiben látott napvilágot már most is számos bejelentés érkezett és valószínűleg az átlagos húsz helyett immáron 60-70 teknős is a térségben lakmározhat. Richardson azt is elmondta, hogy az elmúlt évek tapasztalatai alapján a kérges teknősök utolsó erődje az Atlanti-óceán és míg a Csendes-óceánban és az Indiai-óceánban a kihalás fenyegeti a fajt, addig az Atlanti-óceánban növekedett a számuk. A sikerhez hozzátartozik, hogy az Atlanti-óceán területein sokkal nagyobb és kiterjedtebb a fészkelőhelyek védelme és bár a kisteknősök legfőbb tápláléka a tonhal eltűnőben van, addig a medúzák száma határozottan megnövekedett. A medúzaállomány erősödéséhez a szakemberek szerint hozzájárulhatott a szennyezés, a túlhalászat és a klímavátozás is.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás