A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Másfél éve figyelik a kutatók a Pine-sziget gleccserét, amelyen 2011 októberében hatalmas repedéseket vettek észre, és most végre megtörtént, amire vártak. Egy Budapestnél is nagyobb, körülbelül 720 négyzetkilométeres jégtömb szakadt el a déli sarkvidék leghosszabb és leggyorsabban mozgó jégáradatáról. A szakadék immár teljes széltében kettéhasította a gleccsert, melyet a TerraSAR-X műhold észlelt.

A jégóriás a gleccser úgynevezett selfjegéről, a tengerbe nyúló részéről vált le. A német kutatók háromnaponta kapnak képeket a műholdtól és remélik, hogy a felvételek elemzésével sikerül több információt szerezniük a gleccser csúszó mozgását és feltöredezését irányító folyamatokról. Az új adatok birtokában fejleszteni tudják az Antarktisz jövőbeli változásainak előrejelzéséhez használt számítógépes modelleket.

"Mindannyian égtünk a vágytól, hogy lássuk, ahogy egyre tágul a hasadék" – mondta Angelika Humbert, az Alfred Wegener Intézet gleccserszakértője, hozzátéve, hogy a kutatóknak muszáj megismerniük az úgynevezett borjadzás (jéghegyleválás) pontos forgatókönyvét, hogy képesek legyenek a jégtakarók több évszázados evolúciójának leírására.

A szakemberek szerint 6-10 évente nagy méretű táblás jéghegyek szakadnak le a selfjegek végéről. A legutóbbi nagy jéghegyleválás 2007-ben és 2001-ben következett be. Mint hangsúlyozták, mindez egy természetes folyamat részét képezi, és nem kellene közvetlenül az éghajlati változásokhoz kötni, amelyek ugyanakkor kétségtelenül hatással vannak a nyugat-antarktiszi jégtakaró ezen részére.

A műholdfelvételek és a levegőből végzett mérések jelentős elvékonyodást és a jégképződésben bekövetkező ingadozást mutattak a Pine-sziget gleccsernél (PIG) az elmúlt évtizedekben. Ez részben a selfjeget alulról olvasztó melegebb vizek számlájára írható. A PIG a bolygó leggyorsabban zsugorodó gleccsere, több jeget veszít és gyorsabb ütemben járul hozzá a tengerszint emelkedéshez, mint a világ bármely másik gleccsere. Éppen ezért meglepte a kutatókat, hogy a jéghegy leválására majdnem két évet kellett várni, a kutatók ugyanis arra számítottak, hogy az sokkal gyorsabban bekövetkezik. Humbert szerint most azt lesz érdekes figyelemmel követni, mennyi idő alatt kerül ki a jéghegy az öbölből. Az akár több hónapot is igénylő "expedícióról" a TerraSAR-X fog naprakész információkat szolgáltatni a kutatóknak.

A világ legnagyobb regisztrált jéghegye a B-15 néven elhíresült táblás jégóriás volt, amely 2001-ben vált le a Ross-selfjégről. A nagyjából 11 ezer négyzetkilométeres felszíni területtel bíró jégrobosztus évek alatt olvadt el, ahogy egyre sodródott a Déli-óceánban.

Kapcsolódó anyagok:

Újabb antarktiszi gleccser szakadhat le

Gyorsuló antarktiszi olvadás

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek