A rovat kizárólagos támogatója

Húsmentes hétfővel. A 10 éves nemzetközi mozgalomhoz eddig 29 ország, számos város és intézmény csatlakozott világszerte. Csatlakozzunk mi is.

A túlzott húsfogyasztás napjainkra az egyik legjelentősebb – ha nem az első számú – klímagyilkossá vált. A hús drágul, ennek ellenére a fogyasztás tovább nő, mert még mindig nem fizetjük meg a hús valódi árát: az ipari méretű takarmánytermesztés és állattartás környezet-, éghajlat- és egészségkárosításának a költségeit. A világ hústermelése több mint kétszer annyival nőtt az elmúlt 40 évben, mint a Föld népessége. 7,2 milliárdan vagyunk, és "jólétünket" ma már 65 milliárd vágóállat szolgálja.

A hústermelés környezeti terhe jóval nagyobb, mint a növénytermesztésé. Miért? Mert gabonával etetjük szinte mindet. Legalább 7 kg gabona kell a marhának, 4 kg a disznónak és 2 kg a csirkének, hogy 1-1 kg húst adjon. Vízből pedig átlag 100-szor több kell 1 kg hús előállításához, mint 1 kg haszonnövény termesztéséhez. A növekvő húsigény miatt termőfölddé alakítjuk az erdőket, pazaroljuk az energiát, az édesvizet, és gyorsítjuk az éghajlatváltozást.



Mit tehetsz Te?

Tarts húsmentes hétfőt. Ez az, amit mindenki megtehet. Minden héten. Késsel, villával az éghajlatváltozás ellen. Egészségednek is jót tesz. Mikor kezded?
Csatlakozz, segítünk: www.husmenteshetfo.hu

Kapcsolódó anyagok:

Klímabarát tányér II.

Klímabarát tányér – a legjobb életbiztosítás

Húsfogyasztás, CO2-kibocsátás, betegségek

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás