A rovat kizárólagos támogatója

2017. március 21-én jelent meg a Greenfon egy vélemény cikk, amely a túlzó ökoturisztikai beruházások létjogosultságát vizsgálta – igen szelíd szavakkal. Röviden: elmondható, hogy a természetvédelmi ágazat költségvetésének tekintélyes hányadát ökoturisztikai létesítmények fejlesztésére, de ami itt még fontosabb, zöldmezős kialakítására fordíthatták a nemzeti park igazgatóságok.

A cikk felvázolja a kézzelfogható környezeti károkat, amelyeket ezek a beruházások okoznak, és számba veszi a kételyeket, amelyek megkérdőjelezik a beruházások jó részének indokoltságát.

2019. november 18-án Schmuck Erzsébet a Parlamentben kérdést intézett a Miniszterelnökhöz: fog-e változtatni a kormány a környezetvédelem állami intézményi rendszerén?




A vitában a Miniszterelnök nem értette, hogy miért támadja a képviselőasszony az ökológiai turizmust (5:00 perctől). A megértéshez pár szempontot biztos ad a fentebb is említett 2017-es cikk. De Dr. Bartus Gábor, az Országgyűlés Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanácsa titkára is tartott már előadást az ökoturizmus fenntarthatatlanságáról (2018, Kalotaszentkirály).

A felszólaló Schmuck Erzsébet legértékesebb gondolata mégiscsak más: 1:38 percnél elhangzik a legfontosabb kifejezés: “zöldfelületi moratórium”. Ez a klímavészhelyzettel egyenértékű sürgető feladat: a biodiverzitásvédelem leghatékonyabb módja. Segédanyag ennek a problémakörnek a megértéséhez itt.

Várjuk – sokan várjuk! azt az időt, amikor ilyen horderejű kérdések érdemi, mély, odafigyelő szakmai megvitatásáról közvetít majd a parlament.

Klein Ákos
ökológus

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás