A rovat kizárólagos támogatója

Az ipari méretű napelemes rendszerek ára 2013 – 2020 között globális átlagban 50 %-kal esett, és ez volt a fő motorja a telepítések exponenciális növekedésének: a beépített kapacitás ugyanezen időszak alatt 275 százalékkal nőtt meg.  A covidos visszaesés után most még két évet kell várni az olcsóbb napelemekre.

A napelemek ára a világjárvány előtti években olyan megbízható módon csökkent, hogy a trend ezen a piacon szinte természetessé vált. A lefelé tartó árspirált alapvetően az hajtotta, hogy a többségében kínai gyártók egyre nagyobb mennyiségben termeltek, egyre hatékonyabb technológiával.

Az ipari méretben szállított napelemes rendszerek ára 2013 és 2020 között globális átlagban 50 százalékkal esett, és ez volt a legfontosabb mozgatórugója a telepítések exponenciális növekedésének: a beépített kapacitás ugyanezen időszak alatt 275 százalékkal nőtt meg.  A párizsi székhelyű IHS Markit piackutató friss felmérése szerint azonban idén az árak 4 százalékkal emelkedtek. A lakossági vásárlóknak ez csupán annyit jelentett, hogy stabilizálódtak a tavalyi árak, a folyamatos csökkenésre építő igazán nagy ipari befektetőknek azonban ez is borította a tervét – sok beruházást elhalasztottak.

A világjárvány miatti általános nyersanyagár-emelkedés és a globális ellátási láncok most már közismert problémái miatt a napelemgyártók az előrejelzések szerint még jövőre sem tudják csökkenteni a költségeiket, vagyis a pandémia előtti, 2019-es szintet várhatóan csak 2023-ra állíthatják vissza.

A G7 gazdasági portál szerint jelenleg az árakat csak az csökkentheti, hogy a technológiai fejlődés nem állt meg, egyre hatékonyabb megoldások és gyártástechnológiák jönnek, de ennek nem lesz akkora hatása, ami ellensúlyozni tudná az említett problémákat.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek