A rovat kizárólagos támogatója

Két tó halállományát is elpusztította Budapesten a városligeti tóba került mérgező anyag tegnap. Egyelőre nem tudni, pontosan hogyan és milyen méreg került a vízbe.

A környéken élő kutyasétáltatók kezdtek tegnap fényképeket megosztani a közösségi oldalakon egymást figyelmeztetve arról, hogy szedik ki a haltetemeket a tóból.  Az Euronewsnak nyilatkozó hölgy a tavat tisztító szakemberektől megtudta, hogy mérgezés miatt szedik ki az állatok tetemeit. Az első információk szerint minden hal elpusztult, ami azért különösen nagy baj, mert a margitszigeti japánkertből a városligeti tóba mentették át a halakat néhány nappal ezelőtt.

A margitszigeti tavak és az azokat összekötő patak megtisztítása ezekben a hetekben zajlott. A kertészeknek az egyik legnagyobb kihívása a halak megmentése volt. Az Euronewsnak nyilatkozó kertészek egyike magyarázta, hogy egyesével kellett kifogni az aranyhalakat a vízből, több mint három napot vett igénybe, amíg minden díszhalat élve kifogtak. Mivel a margitszigeti japánkert tórendszerét le kellett engedni a tisztítás idejére, áttelepítették a halakat a városligeti tóba, hogy megmeneküljenek.

Tegnap azonban ismeretlen eredetű és összetételű vegyszer került a városligeti tó vizébe, ami kipusztította az összes halat, így a Margitszigetről átmenetileg ide telepített állomány is megsemmisült.

Néhány teknős élte túl a mérgezést, de egyelőre nem tudni, hogy milyen állapotban vannak, megmaradnak-e. A környéken élők igyekeznek egymást figyelmeztetni, hogy se kutya, se gyerek ne érjen a vízhez, ne érintse meg a halat. A kutyákat érdemes pórázon tartani a tónál, mert ha halat találnak, megehetik, ami veszélyes lehet. Egyelőre vizsgálják, hogy mi történt. Lásd Metropol képgaléria >>>

A BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. FŐKERT Kertészeti Divízió az alábbi nyilatkozatot tette közzé április 7-én 14.00-kor: 
2022 április 6-án munkatársaink tömeges halpusztulást észleltek a Városligeti-tó teljes vízfelületén. A haltetemek kiemelése azonnal megkezdődött, az elszállításról és a szakszerű megsemmisítésről az arra megfelelő jogosultságokkal rendelkező szakcég gondoskodott. Az értesítést követően a tavat üzemeltető Városliget Zrt. az illetékes szakhatóságok közreműködésével megkezdte a károk felmérését. Az illetékességből eljáró Pest Megyei Kormányhivatal Gödöllői Járási Hivatal a mintavételezést követően a laboratóriumi vizsgálatokat megkezdte, a vizsgálatok végeredménye 4-5 napon belül lesz elérhető. Ezek ismeretében lesz lehetséges a tó rehabilitálásához szükséges tervek, intézkedések kidolgozása. A FŐKERT az üzemeltető Városliget Zrt.-vel együttműködve mindent megtesz az eredeti állapot mielőbbi helyreállítása érdekében, melyhez a szükséges erőforrások rendelkezésre állnak.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás