A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Két eddig ismeretlen, vadon élő állatfajt fedeztek fel kínai zoológusok Tibetben egy terepi felmérés alkalmával a közelmúltban – közölték az északnyugati régió szakemberei.

A kutatók egy új Halys-viperafélét találtak Csilung megyében, míg egy, a Cascades békák családjába tartozó fajt Cajü megyében vettek nyilvántartásba. Új nevüket felfedezésük helyéről kapták – jelentette a Hszinhua hírügynökség. Az új mérges kígyó és a béka felmenői egyaránt Ázsiában elterjedt fajok.

A szakemberek első ízben erősítették meg több mint 20 veszélyeztetett állatfaj tibeti létezését, köztük sólymokét és az ugató szarvasét. Új felfedezések révén a fennsík térségében 800 fölé emelkedett a regisztrált gerinces fajok száma.  A beszámolókból az is kiderült, hogy a Tibetben honos legismertebb állatfajok közül a tibeti antilop és a feketenyakú daru populációja növekszik.

A tibeti antilopot nemrég levették a veszélyeztetett fajok listájáról. Megállapították, hogy a hatékony védelemnek köszönhetően ma már körülbelül 200 ezer példány él belőle a Csinghaj-Tibet-fennsík térségében.

A tibeti régióra kiterjedő felmérést 2013 májusában kezdték több mint száz zoológus bevonásával, és 2016 végén fejezik be. Egy hasonlót már elvégeztek 1998 és 2001 között, akkor azzal a céllal, hogy feltérképezzék több mint 80 védett állatfaj populációját, eloszlását és élőhelyeit.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás