Hirdetés
greenfo/mti

Közel 1500 méternyi kétéltű-terelőfalat és békaátjárókat épített a Bükki Nemzeti Park Bogács, illetve Felsőtárkány határában a nemzeti fejlesztési terv Környezet és Energia Operatív Programjának, több mint 90 millió forintos támogatásával.

Szintén ennek a projektnek a keretében a Bükk déli előterében megtörtént 47 kilométernyi elektromos légvezeték tartóoszlopának madárvédelmi szigetelése is.

Mint azt Fitala Csaba, a felsőtárkányi őrkerület vezetője elmondta: a szaporodási időszakban naponta több száz béka és egyéb hüllő, barna varangy, erdei béka, zöld varangy, zöld leveli béka, gyepi béka, vöröshasú unka és barna ásóbéka halad át téli erdei vermelőhelyéről peterakó-szaporodó helyére a tavakhoz. A kettőt azonban forgalmas közút választja el, amelyeken tömegesen gázolják el a kétéltűeket a járművek. Ebben a helyzetben eddig úgynevezett "vödörtaxi" bevetésével és ideiglenes terelőfalak építésével akadályozták meg korábban a békák pusztítását. Ez azt jelenti, hogy a nemzeti park szakemberei, illetve önkéntesek vödrökbe gyűjtötték a vonuló békákat, és átvitték az út másik oldalára. A most kiépített beton békaterelő rendszer viszont megakadályozza, hogy a kétéltűek a közútra tévedjenek.
A program keretében a Borsod-Abaúj Zemplén megyei Bogács határában 1200 méternyi terelőrendszer épült ki, a zsalukőből készült terelőfalak magassága 50 centiméter. Ugyanakkor három békaátjárót is kialakítottak a bogácsi tó partján húzódó közút alatt, ezeken keresztül a kétéltűek zavartalanul megközelíthetik a szaporodóhelyüket. A Heves megyei Felsőtárkányban 246 méternyi terelőfal épült meg, szintén zsalukőből.

A projekt másik elemeként szigetelték a Bükk-hegység déli előterében található madárvédelmi területeken a légvezeték tartóoszlopait. Mint azt Kangur Tibor, a nemzeti park médiareferense elmondta: az áramütéses madárpusztulásokért elsősorban az oszlopfejek, de leginkább a csatlakozó vezetékszakaszok a felelősek. Az áramütésnek olyan ritka madárfajok egyedei esnek áldozatul, mint az egerészölyv, az uhu, a kuvik, a parlagi sas, a gyurgyalag vagy a héja. A munkálatok keretében, összesen 524 oszlopfejet szigeteltek le az Eger dél-Mezőkövesd-Sály vezetékszakaszon – közölte Kangúr Tibor.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás