A rovat kizárólagos támogatója

Nem törődve a készletbőséggel drágulnak a gabonafélék. A cukor és a gabonafélék miatt jelentősen nőtt az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete élelmiszerár-indexe januárban, nem befolyásolva magát a jól ellátott nemzetközi piacok által.

A mutató (173,8 pont) ezzel megközelítette az elmúlt közel két év legnagyobb értékét: 2 %-ot emelkedve decemberhez és 16,4 %-os pozitív eltéréssel a tavaly januári átlagához képest. A világpiaci aggodalmak, a várhatóan szűkös év miatt Brazíliában, Indiában és Thaiföldön, a cukor árában majd 10 %-os ugrást generáltak.
A FAO gabonaár index 3,4 %-kal emelkedett december óta féléves csúcsára érve, ezen belül leginkább a búza, kukorica és rizs világpiaci ára nőtt.
Az okok sokrétűek: nem kedvezett az időjárás a búzának, amit eleve kisebb területen vetettek az Egyesült Államokban, és bár a kukorica iránti kereslet jelentős, a dél-amerikai terméskilátások továbbra is bizonytalanok. Indiában az állami felvásárlás miatt kevesebb mennyiség marad exportra, ami szintén az áremelkedést fűtötte.

Az index havi értékét az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) az öt alapvető élelmiszer alapanyag (gabonák, növényi olajok, tejtermékek, húsáru és cukor) nemzetközi árából állapítja meg. Míg 2016 már az ötödik egymást követő év volt, amikor csökkent a mutató, havi szinten nézve a januárt megelőző öt hónapban épp folyamatosan emelkedett. A növényi olajok 1,8 %-kal drágultak jórészt a világszerte alacsony pálmaolaj készletek és a dél-kelet ázsiai termelés akadozása miatt. Ezzel szemben a világszerte bőségesen elérhető szójaolaj ára csökkent. A tejtermékek ára jelenleg stagnál, ám ezt megelőzően tavaly május és december között 50 %-kal erősödött. A húsár-index szintén változatlan maradt.

Történelmi csúcson a gabonatartalékok

Nagyon jól állunk gabonából, a 2017-es szezon végére valószínűleg történelmi rekordot érnek el a készletek, olvasható a FAO Gabonakészletek és –igények gyorsjelentésében. 1,5 %-kal 681 millió tonnára emelték szakértők az előrejelzést decemberhez képest. A búzatermés várhatóan kiemelkedő lesz (245 millió tonna), 8 %-os éves növekedést felmutatva. A szemestermény-készletek 0,7 %-kal lesznek nagyobbak tavalyhoz képest, ami az eddig mért második legmagasabb érték, míg a rizs valamelyest csökken, de még így is rekordközeli 170 millió tonna várható.
2016-ra a FAO 15 millióval 2 592 millió tonnára emelte a teljes gabonakibocsátásra vonatkozó becslését, elsődlegesen a vártnál jobb ausztrál és orosz búzatermés okán. Eközben a globális felhasználás és a gabonakereskedelem volumene is lényegesen nagyobb lett, mint azt először várták. Az idei évet tekintve vegyesek a várakozások. A mérsékelt búzaár az észak-amerikai termelőket arra kényszerítette, hogy csökkentsék a termőterületet (megközelítve az eddigi legalacsonyabb értéket az Egyesült Államokban), míg Oroszországban épp ellentétes folyamatok zajlottak.
Ami a rizst illeti, Vietnámban és Sri Lankán a csapadékos időjárás segítheti a jó termést. Más szemes terményeknél hasonlóan optimisták a szakértők. Többek között a kukoricatermés a dél-afrikai országoknál várhatóan újra eléri legalább az átlagos szintet az elmúlt évek nyomasztó szárazsága után.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek