A rovat kizárólagos támogatója

Az LMP számításai szerint akár kétszázezer hektár, eddig nemzeti parki kezelésben álló föld kerülhet ki természetvédelmi fennhatóság alól – mondta budapesti sajtótájékoztatóján Sallai R. Benedek.

Az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottság elnöke tegnap úgy fogalmazott: miközben erősödik az a folyamat, amelynek során csak egy szűk réteg jut állami földekhez a földpályázatokon keresztül, a kormányzatnak már az ország természeti örökségét őrző, nemzeti parki illetőségű földek sem számítanak szentnek.

Felhívta a figyelmet, hogy egy november eleji kormányhatározattal 700 millió forintos nagyságrendű forrást kaptak a nemzeti parkok annak érdekében, hogy természetvédelmi céllal földeket sajátítsanak ki. Eközben viszont a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkársága a nemzeti parkoktól akar átvenni területeket. Ennek első lépéseként megkezdődött kétszázezer hektár – eddig nemzeti parki vagyonkezelésben lévő – föld átvétele, amivel kockáztatják ezeknek a parkoknak a természeti értékmegőrző munkáját – jelentette ki.
Hangsúlyozta, hogy a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnél lévők földeknek az a céljuk, hogy a kis- és közepes gazdákat földhöz juttassák, míg a nemzeti parkoknak az a feladatuk, hogy megőrizzék a környezeti gazdaságot. (MTI)

 

Magyar természetvédelem – élt 40 évet?

A sajtó is megírta, hogy mi készül: a nemzeti parkokat egy közös igazgatóság alá rendelik, a gazdálkodási jogosítványaikat (mindenekelőtt a védett földek kezelői jogát) elveszik tőlük, a zöldhatósági rendszer a megyei kormányhivatalokba integrálódik, a meglévő jogi szabályozást pedig átírják, hogy kevésbé akadályozzák az ország Orbán Viktor által megálmodott, már évtizedekkel ezelőtt is rendkívül maradi szemléletet tükröző iparosítását. Ennek érdekében az eddigieknél is kevesebb korlátozás érvényesülhet majd a Natura 2000-es területeken is.

 

 V. Németh Zsolt, a minisztérium környezetügyi államtitkára megerősítette: lesz közös főigazgatóság a nemzeti parki igazgatók fölött, a nemzeti parki kezelésű védett földek az állami földprogramokért felelős államtitkársághoz kerülnek, és várhatóan készül egy közös kódex, amely egységes keretbe foglalja a vadászati, az erdőgazdálkodási és a természetvédelmi törvényt (vagyis tényleg átírják a jogi szabályozást). Busi Lajos, az országos zöldhatóság vezetője pedig már be is jelentette a beosztottainak, hogy a környezet- és természetvédelmi felügyelőségek a jövőben a kormányhivataloknak alárendelve – vagyis nem a környezetvédelemért is felelős minisztérium hatósugarában – működnek tovább (ami azért is érthetetlen, mert a kormányhivatalok megyénként, a felügyelőségek viszont földrajzi kritériumok, vízgyűjtők szerint szerveződnek, és az utóbbiakból jóval kevesebb van, mint megyéből). A „rosszindulatú forrás” tehát láthatóan a nagyon is létező minisztériumi tervekről lebbentette föl a fátylat. RÉSZLETEK >>>

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek