A rovat kizárólagos támogatója

Közel 1,5 millió kilométerrel csökkent a Magyarország felett átrepülő járatok útvonala, a légitársaságok mintegy 3 millió dollár értékű üzemanyagot takarítanak meg és több mint 16 millió kilogrammal kevesebb szén-dioxid kerül a levegőbe – ez a mérlege a HungaroControl Zrt. által 2015 februárjában bevezetett HUFRA (Hungarian Free Route) kezdeményezésnek.

A HungaroControl Zrt. és a román léginavigációs szolgálat, a ROMATSA segítségével a bolgár légtérben is megvalósult március 30-tól a „free route”, azaz a szabad légtér koncepció. A repülőgépek korlátozások nélkül, szabadon használhatják a légteret, a meghatározott ki -és belépőpontok között, akár a lehető legrövidebb útvonalon. Az eddigi tapasztalatok alapján mindez tovább csökkenti a repülőgépek üzemanyag-felhasználását és a károsanyag-kibocsátást.

A HungaroControl Zrt. által kidolgozott és Európában elsőként, 2015 februárjában bevezetett megoldás lényege, hogy a teljes légi útvonalhálózat törlésével lehetővé teszi a magyar légtér korlátozások nélküli, szabad használatát, az országhatáron meghatározott ki -és belépőpontok között. Az innovatív és környezettudatos megvalósításért 2017 februárjában "Felelős és a környezet fenntarthatóságára irányuló innovációk" kategóriában Nemzetközi Minőség-Innováció díjat vehetett át a HungaroControl Zrt. az Európai Minőségügyi Szervezettől.
A HUFRA bevezetését 2015 augusztusában követte a magyar és román légtérben megvalósuló N-FRAB (Night Free Route Airspace Budapest/Bukarest). A magyar HungaroControl Zrt. és a ROMATSA léginavigációs szolgáltató közösen működteti a két ország légterének szabad használatát biztosító alkalmazást – ma már napi 24 órában.

Hasonló logika alapján született meg a SEEN FRA (South Eastern Europe Night Free Route Airspace) is, mely a bolgár BULATSA léginavigációs szolgálattal együttműködve Bulgária légterére is kiterjeszti a „free route” koncepciót. Első lépésként március 30-ától érvényes a három ország határán átívelő éjszakai szabadlégtér-használat, második lépésben a légtér szabad felhasználása a napi 24 órában lesz majd elérhető.

A környezetünkben megvalósuló szabad légtérhasználat bevezetése 2022-től 9000 méter felett egész Európában kötelező lesz.

A három ország összekapcsolásával tovább csökken a repülőgépek üzemanyag-felhasználása, valamint károsanyag-kibocsátása. Az EUROCONTROL statisztikái és előrejelzései szerint Európa felett évente csaknem 10 millió járat közlekedik, ám ez a szám a következő 20 évben akár meg is duplázódhat. Az elmúlt években a HungaroControl több olyan jelentős beruházást indított el, amelyek légi navigációs szolgáltatásainak fejlesztését célozzák, garantálják a növekvő légi forgalom biztonságos kezelését, és egyben elősegítik a küszöbön álló uniós integráció sikerét. Folyamatos újításaival, kutatás-fejlesztési eredményeinek alkalmazásával a HungaroControl európai szinten is kiemelkedő a repülésbiztonság javítása, a kapacitás növelése, a légitársaságok költségeinek csökkentése és a környezet fokozott védelme terén.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás