A rovat kizárólagos támogatója
Folyamatosan csökken az egy fészekaljban levő madárfiókák száma. A klímaváltozással magyarázható a jelenség a nagytestű madaraknál.

50 év kutatásainak eredményét vizsgálta és összegezte egy több mint 100 fős kutatócsoport: 104 madárfaj 200 populációjának 750 ezer fészekalját vették górcső alá 1970 és 2019 között az összes kontinensen.  Az eredményeket a PNAS folyóiratban publikálták.

A vizsgált madárfajok 43 százalékánál több volt az utód, ám 57 százalékuknál kevesebb a vizsgálati időszak elejéhez képest. A kisebb fészekalj főként a vándormadarakra és a nagyobb testű madarakra jellemző. Ezt a csökkenő tendenciát a fiókanevelési időszak során megemelkedett hőmérséklettel hozták összefüggésbe a kutatók. A nagyobb testű madarak „lassabban” élnek, tovább tart, amíg alkalmazkodni tudnak a megváltozott körülményekhez, így a klímaváltozáshoz is. További nehézséget jelent, hogy a fészkelőhelyükön és a telelőhelyükön nem egyformán változik a klíma.

A kisebb testű, egy évben több fészekaljat is felnevelő madarak könnyebben változtatnak, így lehetséges az, hogy náluk átlagosan több az utód, mint 5 évvel ezelőtt.

A fiókaszám csökkenése jelenleg nem olyan nagy mértékű, mégis minden kontinensen hatalmas állományzuhanás tapasztalható. Ez azt jelentheti, hogy elsősorban a fiatal és felnőtt madarak lesznek kevesebben, nem a fiókák.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás