Hirdetés
Forrás: index.hu

Az Európai Bizottság friss felmérése alapján hatékonynak tűnik az Európai Unióban hét éve bevezetett, állatkísérletekre vonatkozó szabályozás, azóta ugyanis egyértelműen csökkent a kísérleti állatok száma a korábbi állapothoz képest.

A múlt héten közzétett jelentésben a sokak által a világ egyik legkeményebbjének tartott 2013-as szabályozás hatásait vizsgálták meg, a számok alapján pedig arra jutottak, hogy annak egyértelműen pozitív volt a hatása. Ugyan folyamatos csökkenésről nincs szó, mert 2016-ban nőtt a kísérleti állatok száma a korábbihoz képest, összességében egyértelmű, hogy a szabályozás előtti időkhöz képest kevesebb állatot használnak fel – írja a Nature.

2017-ben összesen 9,39 millió állaton végeztek kísérleteket:

  • a kétharmadukat alapkutatásoknál és alkalmazott kutatásoknál használták fel,
  • közel negyedükön gyógyszereket és más anyagokat teszteltek,
  • a maradékot pedig egy sor dologra használták a vakcinák gyártásához szükséges tesztektől a tanításon át a bűnüldözésig.

Az állatok legnagyobb része egér volt, de a patkányok, a halak és a madarak is viszonylag nagy számban jelentek meg. A kutyák, macskák és főemlősök mindössze 0,3 százalékát tették ki a teljes számnak.  A csökkenés nem meglepő, az érvényben lévő szabályozás ugyanis amellett, hogy elég magas színvonalat követel meg az állatok tartásával kapcsolatban, eleve az olyan módszereket helyezi előtérbe, amelyek a lehető legkevesebb állatot igénylik. Emellett ráadásul az összes tagállamot arra kötelezik, hogy részletesen beszámoljon az ott zajló állatkísérletekről, ami komoly adminisztrációs terhet ró a kutatókra.

Az állatkísérletekről, illetve arról, hogy miért van rájuk szükség, az index ebben a cikkében írt bővebben.

Mint azt mi korábban írtuk: 23 millió állatot öltek le az Unióban tudományos célból.

 

 

 

Kapcsolódó anyagok:

23 millió állatot öltek le az Unióban tudományos célból

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás