Hirdetés
greenfo/MTI

Hiába fészkelt ugyanannyi rétisaspár Baranyában mint tavaly, jóval kevesebb fióka kelt ki az elhúzódó tél miatt.Bank László, az MME Baranya megyei csoportjának irodavezetője szerint a tavalyi 35-tel szemben idén csak 25 rétisasfióka kelt ki Baranyában.

A tavalyihoz hasonlóan ismét 33 pár rétisas fészkelt Baranyában, de közülük csak 25 pár költött, 8 nem rakott tojást. A költések közül 16 bizonyult sikeresnek, 7 pár 1 fiókát, 9 pár 2 fiókát nevelt fel. Bár a szaporulat jóval alatta maradt a tavalyinak, a költési eredmények mégsem tekinthetők rossznak – mondta Bank László.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakembere szerint az befolyásolhatta a költések számát, hogy az elhúzódó tél miatt a halastavakat sokáig jégpáncél borította. A sasok elsősorban a vizek környezetében szerzik táplálékukat, de a befagyott tavak miatt általában a folyóvizek közelébe húzódnak, ott várják meg a jégolvadást. Mindez azt eredményezheti, hogy túl későn tudják elfoglalni régi fészkeiket, ezért költésük elmaradhat. Ezt a feltételezést támasztja alá, hogy azok a párok, amelyek idén nem jutottak el a tojásrakásig, a megye belső területein, a Dunától és a Drávától távol fészkelnek.

Fogynak a baranyai harisok is.

A megyében az elmúlt húsz évben 76 élőhelyüket regisztrálták, jelenleg 60 szerepel a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) baranyai csoportjának nyilvántartásában.

Tavaly azonban a csapadékos idő miatt volt kevés haris, mivel élőhelyeiket elöntötte a víz. Idén a száraz idő gátolja a madarak költését, a faj ugyanis a nedves területeket kedveli. Bank László attól tart, hogy a nyári felmérés során egyetlen példányt sem találnak.
   
A haris az északi félteke egyik legsérülékenyebb madárfaja. Állománya az utóbbi évtizedekben drasztikusan csökkent az egész kontinensen, elsősorban az élőhelyéül szolgáló nedves kaszálórétek fogyatkozása miatt.

 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás