A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A vártnál jóval kevesebb vadon élő elefánt kelt el Namíbiában egy sokak által bírált aukción. A tervezett 170 helyett csak 57 elefántot sikerült elárverezni a tavaly decemberben elkezdett és idén január végén lezárt aukción.

Romeo Muyunda kormányszóvivő szerint a keresletet befolyásolhatta az árverést övező „negatív reklám”, a lehetséges vevők gyenge vásárlóereje, valamint a vásárlóknak megszabott szigorú feltételek. Az aukciót elítélő online petíciót több mint 100 ezer ember írta alá.

A szokatlan árverésen hazai és külföldi vevők is indulhattak. Az 57 elefántot három vevő vásárolta meg. Kilétüket nem közölték, csak azt, hogy az állatok közül 15 az országhatárokon belül marad, a többi viszont külföldre kerül.

Az aukción csak olyanok indulhattak, akik garantálni tudták, hogy biztonságosan körülkerített területen tartják majd a vadállatokat. Az árverésre kiszemelt elefántokat még ezután fogják be, és szállítják el új élőhelyükre. A megmaradtakat egyelőre korábbi élőhelyükön hagyják, szükséges esetén újabb árverést hirdetnek meg.

A vadállatok eladásából 5,9 millió namíbiai dollár (120 millió forint) folyt be, amelyet a kormány szerint a fajmegőrzési programokra, ezen belül a vadkárokat elszenvedő földművesek kártalanítására fordítanak.

Az eddigi természetvédelmi erőfeszítések eredményeként az 1995. évi 7500-ról 2019-ig 24 000-re nőtt a délnyugat-afrikai országban élő elefántok száma, ami nemzetközi elismerést váltott ki.

A windhoeki kormányzat azonban egy ideje a trófeavadászati és exporttilalom enyhítését szorgalmazza arra hivatkozva, hogy bevételekre van szükség a fajmegőrzési programhoz, és csökkenteni kell az állatok és emberek közti, immár állandósult, és olykor halálesethez vezető konfliktusokat, továbbá a károkat, amelyeket a vadállatok okoznak a földművesek megélhetésében.

Nyitókép: elefánt csorda Martin Harvey WWF/Cannon

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek