Hirdetés

A környezetvédelmi eszközök fejlesztésében és gyártásában érdekelt cégek, szervezetek által létrehozott Kexport Klaszter célja, hogy segítse a magyar környezetipar exportját, a kétéves működéshez 30 millió forint uniós támogatást is nyertek – mondta Őri István, a klaszter bizottság elnöke.

A tavaly májusban 14 taggal alakult klaszter ma 18 tagú, de a két éves támogatási időszak végére 26-ra növelik a taglétszámot – vázolta a terveket az elnök. A  18 környezetvédelmi tagvállalata kölcsönös üzleti előnyökön alapuló hálózatszerű együttműködést hozott létre, amellyel hatékonyabb külpiaci üzletszerzést szeretnének megvalósítani, mivel a további fejlődést a jelenlegi hazai gazdasági helyzetben elsősorban az exporttevékenység növelése szolgálhatja. Az együttműködő, elsősorban hulladékgazdálkodással, vízkezeléssel, laborvizsgálatokkal, kármentesítéssel és levegőtisztasággal foglalkozó szakcégek a magyar környezetiparnak jelenleg is jelentős szereplői, többségük hosszabb ideje tevékenykedik külföldön is: az összesített nettó árbevételük 2010-ben meghaladta a 15 Mrd Ft-ot, amelynek közel harmada exportból származott.

A tagcégek a Klaszterben megvalósítani tervezett közös nemzetközi marketinggel és piackutatással szeretnének olyan külföldi munkalehetőségeket feltárni, amelyekre egymás technológiáját kiegészítve közösen tudnak vállalkozni, illetve ajánlatot adni. Ehhez felhasználhatják egymás tapasztalatait, illetve a KSZGYSZ korábbi KEXPORT programjának eredményeit, amely kötetlenebb és kevésbé szervezett formában, de több éven keresztül szolgálta a külpiaci zöld kapcsolatteremtést. A célországok elsősorban déli és keleti szomszédaink, a Balkán régió, a FÁK-országok, valamint Dél-kelet Ázsia. Az együttműködés eredményeképpen 5 év alatt szeretnék export árbevételüket megkétszerezni, amely a tervek szerint 2016. után összesítve eléri a 8-9 Mrd Ft-os nagyságrendet.

A Klaszter tagjai fenti exportcélú tevékenységük megvalósításához a szükséges menedzseri feladatok elvégzésével a Környezetvédelmi Gyártók és Szolgáltatók Szövetségét (KSZGYSZ) bízták meg, amely ebben az ágazatban az egyetlen jelentős országos szakmai szervezet és a külpiaci kapcsolatépítés terén már közel 5 éves tapasztalatot szerzett. A 2012 januárjában induló klaszterprojekt KMOP nyújtotta közel 30 M Ft uniós támogatás felhasználásával a KSZGYSZ két éven keresztül klasztermenedzseri szolgáltatásokat fog nyújtani a tagcégek részére, ezzel biztosítja a közös megjelenést nemzetközi eseményeken, üzletember találkozók megszervezését, tenderfigyelést és export adatbázis létrehozását, továbbá környezetvédelmi kutatás-fejlesztési szervezetekkel is együttműködést alakít ki.
A Klaszter stratégiai partnere a Nemzeti Külgazdasági Hivatal, amely exportösztönző programokat biztosít hazai cégek számára.

Az egyik klasztertag, az ELTE Környezettudományi Kooperációs Kutató Központ tevékenységét Záray Gyula elnök ismertette. A 2 milliárd forint értékű műszerparkkal felszerelt intézmény – egyebek mellett – szennyvízkezeléssel, így a felszíni vizekben és az ivóvízben lévő gyógyszermaradványok eltávolításával foglalkozik. A megújuló energiaforrások közül pedig látóterében van a biobrikett, a biogáz és a geotermikus energia is.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás