A rovat kizárólagos támogatója

Unod a várost? Irány a természet! De hova? Ebben segít egy útikönyv, mely a Budapest környéki tanösvényeket mutatja be. Hallgasd meg podcastunkat a szerzővel: Hegyes Katalinnal, vágd zsebre a könyvet, és irány a zöld.

„Rohamos ütemben pusztítjuk a természeti kincseket, ugyanakkor egyre többünk számára fontos cél a megmaradt értékek megóvása. De ismerjük-e kellően ezeket az értékeket? Aligha. Sokszor anélkül élünk apróbb és nagyobb természeti csodák tőszomszédságában, hogy egyáltalán tudomásunk lenne róluk.” – írta Takács-Sánta András, humánökológus, az ELTE egyetemi docense annak a nemrég megjelent könyvnek a fülszövegében, mely a mai beszélgetés tárgya.

Budapest és környékének tanösvényei remek kirándulási lehetőséget kínálnak egy délelőttre vagy akár egy egész napra. Függőhíd, kilátók, magasles, valamint az innen megfigyelhető madarak és nagyvadak. Bozótban megbúvó apró állatok, védett növények, színpompás tarka rét, elfeledett mocsárvilág és rejtelmes barlangok. Ezek és számos hasonló élmény vár ránk, ha felkerekedünk, túrabakancsot húzunk és kimegyünk a szabadba.

Na de mi legyen az úticél? Ilyenkor beindul a vad gugliás, keresgélés, aztán valamelyik célpontban kiegyezik a család, és útra kel. A tervezést leegyszerűsíti egy kis könyvecske, mely 130 izgalmas Budapest környéki túraösvényt mutat be egyszerűen, jól illusztrálva sok-sok hasznos tanáccsal.

A Ki a szabadba! c. könyv szerzője, Hegyes Katalin 4 régióra bontotta a bemutatott útvonalakat, melyet színes csíkok jeleznek az oldalak szélén: a zöld a 35 budai, a narancs a 12 pesti, a bordó az 56 tanösvényt a Dunától nyugatra és a világos sárga a Dunától keletre lévő 27 tanösvényt mutatja be. A kalauz különleges tematikájú útvonalakat is bemutat, az egyik a bozótmívességbe avat be, másik az utolsó palóc betyár életét mutatja be vagy a börzsönyi ipar történetét eleveníti fel.

A budapesti és környéki tanösvények remek kirándulást jelentenek egy délelőttre vagy akár egy egész napra. Függőhíd, kilátók, magasles, valamint innen megfigyelhető madarak és nagyvadak.

A könyvben lévő QR-kódok leolvasásával elérhetővé válnak a tanösvényhez készült füzetek és más, az útvonalhoz kapcsolódó, érdekes cikkek, filmek vagy dalok. Ismerjük meg a körülöttünk lévő, felfedezésre váró természeti, kulturális és ember alkotta csodákat!

Tartsanak velünk egy kis virtuális barangolásra. Sarkadi Péter beszélgetőtársa a Gingko kiadó gondozta  Ki a szabadba!  c. könyv szerzője- Hegyes Katalin.

 Tanösvény történelem

1925 USA a világ első tanösvénye: Harriman State Park természetvédelmi cél.
1930 Bredow Berlin mellett erdészeti cél.
1949 NBR a nemzeti parkok saját maguk alakítottak ki tanösvényeket.
1972 az első hazai: Szalajka völgy Horotna völgyi tanösvény

1925-ben az egyesült államokbeli New Jersey-ben így hangzott a világ első tanösvényének felirata: „A tanösvény szelleme így szól hozzánk: Egy természetrajzot ismerő barát sétálni invitál, és érdekes dolgokra hívja fel a figyelmet.” Dr. Frank E. Lutz múzeumigazgató kézzel írott kis táblákat függesztett ki a Harriman State Parkban, hogy felhívja a kirándulók figyelmét az érdekes fákra, növényekre, rovarokra.

Európában 1930-ban, a Berlintől északnyugatra fekvő Bredowi erdőben létesítették az első tanösvényt, 116 táblával. A feliratokat a múzeumi vagy műemlékvédelmi dolgozók önkéntes munkában, az évszakok változásának megfelelően hetente-kéthetente módosították. A német útvonal hatalmas népszerűségre tett szert.

A legelső magyar túraút az 1972-ben a Szalajka-völgyi Erdei Múzeumhoz kapcsolódó, Horotna-völgyben kialakított tanösvény volt. Ezeket az utakat kezdetben erdei tanulóútnak vagy sétaútnak nevezték, a ’80-as évektől terjedt el a tanösvény elnevezés. Az 1990-es évektől kezdve, a nemzeti parkok megszületésével egyre több tanösvény jött létre. 2021 végén a 10 nemzeti parkunkban 201, az országban 509 tanösvény létezett. Erdőgazdaságok, önkormányzatok, környezetvédelmi és helyi civil szervezetek, cégek és iskolák is kialakítottak tanösvényeket, hogy a helyi érdekességeket és a természeti értékeket bemutassák. Ma a tanösvények hossza országszerte csaknem 1000 kilométert tesz ki.

A 2020 április 22-én, a Föld Napján indult podcastunk adásait meghallgathatja Soundcloud oldalunkon, elérheti az anchor megosztón keresztül több alkalmazásban (breaker; google podcast; overcast; pocket cast; RadioPublic; ezekben fel is iratkozhat ránk)

Greenfo podcastok a Spotify-on Greenfo podcastok az iTunes-on

Podcastunk RSS-csatornája itt található.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás