A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Idaho törvényhozói elfogadták azt törvénytervezetet, amely engedélyezi a farkasok akár 90 százalékának kilövését az államban. Az állatvédők tiltakoznak.

Az idahói képviselőház 58:11 arányban fogadta el a szenátusban a múlt héten átment tervezetet. A farmerek és állattenyésztők által támogatott dokumentum a napokban törvényerőre emelkedhet: Brad Little kormányzónak hat napja van, hogy aláírja vagy megvétózza.

A gazdálkodók szerint a farkasok megölik vagy elijesztik a juhokat, a szarvasmarhát és a többi haszonállatot. „Tönkreteszik a farmereket és a vadvilágot is”
– idézte a The New York Times Mark Harris szenátor beszédét.

Az idahói hal- és vadgazdálkodási hatóság 2002-ben készítette el a farkasvédelmi tervét, amelyben arra szólítják fel az államot, hogy legalább 150 egyedből álló farkaspopulációt tartson fenn. A populáció azóta tízszeresére, az utolsó számlálás szerint több mint 1500 egyedre nőtt.

2019-es kép Justin Webbről, aki azon 18 farkas egyikével pózol, akit 7 év alatt csapdába ejtett Észak-Idahóban. Webb a Wildlife Management Alapítvány ügyvezető igazgatója, amely pénzjutalmat fizet a csapdázóknak a farkasok megöléséért. Fotó: Courtesy

Vadvédelmi csoportok arra kérték a kormányzót, hogy emeljen vétót.  „Dollármilliókat fognak közpénzből arra költeni, hogy kilőjék a farkasokat, ami végső soron azzal fenyeget, hogy visszakerüljenek a veszélyeztetett fajok vörös listájára, és szövetségi igazgatás alá vonják őket” – írta a közleményében a három szervezet egyike (Western Watersheds Project) az állatvédők képviseletében.

A szürke farkasokat tavaly kivették az Egyesült Államok veszélyeztetett állatok védelméről szóló törvényének hatálya alól, mivel a populáció megerősödött, nincs szüksége a védelemre. Little kormányzó az aláírással lehetővé teszi, hogy az állam a farkasok kilövésére szakembereket fizessen, ezenkívül vadászok is lelőhetik a farkasokat.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek