A rovat kizárólagos támogatója

Kovács Zoltán kormányszóvivő lebuktatta a kormányt, mégis van állami támogatás Pakson. Nyáron a kabinet írásban informálta a bizottságot arról, hogy Paks II finanszírozásában nincs állami támogatás. Ki nem mondott igazat? A kormányszóvivő szerint Jávor mindent elkövet, hogy ártson a kapacitásfenntartásnak.

Kovács Zoltán kormányszóvivő az ATV műsorában bevallotta, amit az Orbán-kabinet eddig vehemensen tagadott: van állami támogatás a tervezett paksi bővítés finanszírozásában. A PM szerint a kormánynak mostantól egy fokkal nehezebb lesz ennek ellenkezőjéről meggyőznie a beruházást vizsgáló Európai Bizottságot, a rutinszerű mellébeszélést azonban addig is hasznos lenne befejezni.

Kovács Zoltán az ATV Rónai Egon vezette reggeli beszélgetős műsorában három állítást tett: Jávor Benedeknek, az Együtt- PM EP-képviselőjének fogalma sincs a paksi bővítés uniós vonatkozásairól, az Európai Bizottság semmilyen vizsgálatot nem folytat a beruházás ügyében, és a projekt állami támogatással fog megvalósulni.

Nem vizsgálat

A szóvivő úgy fogalmazott: az EU természetesen tüzetesen szemrevételezi, hogy egy állam hogyan kivitelezi azt a beruházást, amelyet támogat, ez azonban nem vizsgálat, hanem a szokásos ügymenet része. Kovács nyilatkozata az első alkalom, hogy a kormányzat részéről valaki elismerte az állami támogatás tényét: a nyár folyamán a kabinet írásban informálta a bizottságot arról, hogy Paks II finanszírozásában nincs állami támogatás, Aszódi Attila kormánybiztos pedig a napokban tartott előadást Londonban arról, hogy a projekt állami támogatás nélkül, üzleti alapon valósul meg.

Ki nem mondott igazat?

Ami az uniós vizsgálatokat, mindenekelőtt a tiltott állami támogatás gyanújával indult eljárást illeti: júliusban a magyar állami hírügynökség írta meg, hogy a Bizottság felvette a kapcsolatot a magyar hatóságokkal a projekt támogatási és közbeszerzési vonatkozásainak tisztázása érdekében, és az értékelés eredményét nem lehet megelőlegezni. Margrethe Vestager versenyjogi biztos a nyár folyamán hivatalos levélben tájékoztatta Jávor Benedeket: a vizsgálat a dokumentumok bekérésének szakaszában van, és miután megkapta a szükséges dokumentumokat a Bizottságnak két hónapja lesz eldönteni, hogy felveti-e a finanszírozási konstrukció a tiltott állami támogatás gyanúját. Elżbieta Bieńkowska, a belső piac működéséért felelős biztos pedig már februárban arról írt Jávornak, hogy a beruházási tender elmaradása miatt is vizsgálat folyik, és 12 hónapon belül várható döntés a jogsértési eljárás megindításáról, vagy az ügy lezárásáról.

Hogy ki nem mond igazat, és ki nem ért ahhoz, amit csinál, azt a fentiek alapján viszonylag könnyű eldönteni, Kovács Zoltán viszont jelentősen hozzájárult a tisztázó uniós vizsgálat sikeréhez. A kormány mostantól még nehezebben fog tudni kikászálódni a saját maga által emelt hazugsághalom alól-írta a 24.hu.

Zöld utat kapott Paks II  az ATV Start vendége Jávor Benedek EP-képviselő, PM.Paksi bővítés – Kormányszóvivő: Jávor mindent elkövet, hogy ártson a kapacitásfenntartásnak

A kormányszóvivő szerint Jávor Benedek, a PM európai parlamenti (EP) képviselője "a nemzetközi antinukleáris lobbi aktivistájaként" mindent elkövet, hogy ártson a paksi kapacitásfenntartás ügyének. Kovács Zoltán ezt arra reagálva mondta ma az MTI-nek, hogy Jávor Benedek keddi közleményében – a kormányszóvivő egy televíziós nyilatkozatára hivatkozva – azt írta: "a szóvivő lebuktatta a kormányt (…), van állami támogatás a tervezett paksi bővítés finanszírozásában".

A kormányszóvivő ezt úgy kommentálta: Jávor Benedek ismét valótlant állít, közleménye teljesen megalapozatlan. Kovács Zoltán idézte a szóban forgó tévés nyilatkozatát, vagyis hogy "az EU természetesen tüzetesen szemrevételezi, hogy egy állam hogyan kivitelezi azt a beruházást, amelyet támogat". A szóvivő szerint egyértelmű, hogy ez a mondat a beruházás kormányzati támogatottságáról beszél, nem pedig állami finanszírozásról.

A PM-es EP-képviselő közleményéről úgy fogalmazott: "ezt az aljas kommunikációs manővert több dolog is leleplezi. Egyrészt az ATV hétfő reggeli műsorában elhangzottak alapján készített összeállításban a Népszava egy szóval sem említi, hogy állami anyagi támogatásról beszéltem volna, pedig ha ilyet teszek, biztos megírják, vélhetően nem csak ott. És ezen nyilván a műsorvezető is azonnal fennakadt volna". 
Kormányzati Információs Központ 
 


Az EU-nak nem kell az atom – csak Orbánnak

Egyetlen „sínen lévő” atomerőmű-építési projekt sem maradt az EU-ban, miután a brit Hinkley Point C építői bejelentették: bizonytalan ideig elhalasztják a beruházás elkezdését. Parkolópályán a nyugati atomprojektek.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek