Hirdetés

A légköri szén-dioxidot kivonó technológia tesztüzeme kezdődött meg Izlandon; a svájci székhelyű Climeworks eljárásában az atmoszférából kivont üvegházhatású gázt a föld alatt tárolják.

A ventillátorokkal és szűrőkkel a berendezésen átmozgatott levegőből kivont szén-dioxidot vízben oldva tárolnák, mintegy 1000 méter mélységben, ahol a szén a bazaltos kőzettel reagálva szilárd ásványi formát vesz fel.
A projektet a svájci társaság a Reykjavik Energy-vel partnerségben valósítja meg. Az izlandi társaság a hellisheidi geotermikus erőművében keletkezett szén-dioxidot már 2007 óta juttatja a mélybe, és tapasztalataik szerint a szén zöme két évnél rövidebb idő alatt szilárd halmazállapotot vesz fel, ami "évszázadokkal gyorsabb" az előzetesen vártnál – mondta a Cleantechnicanak Edda Sif Aradottir, a Reykjavik Energy projektmenedzsere.

A technológia egyelőre nem alkalmas a tömeges alkalmazásra, a Climeworks eleinte évente mindössze 50 tonna légköri szén-dioxid kivonását tervezi, ami nagyjából egy egyesült államokbeli család éves kibocsátásának felel meg. A projekt célja azonban éppen az, hogy a jövőben az eljárás a légköri szén-dioxid nagyobb léptékben történő kivonására is alkalmas legyen – nyilatkozta a Climeworks alapító-igazgatója, Jan Wurzbacher. Ezzel együtt a költségek süllyedését, és ahogyan a globális felmelegedés fokozódik, a támogatások emelkedését is valószínűsítik a projekt résztvevői. Az EU által is támogatott projekt konkrét költségeit ugyan nem közölték, azonban minden egyes kivont tonna szén-dioxid földalatti tárolása több száz dollárba kerül.

A szkeptikus vélemények szerint, kérdéses, hogy az ehhez hasonló exotikus mérnöki megoldások valaha is valóban életképes megoldássá váljanak, és ehelyett inkább fák ültetésében, illetve az üvegházgáz-kibocsátás csökkentésében látják a klímaváltozás elleni fellépés kulcsát-írta a Portfolio.hu.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás