A rovat kizárólagos támogatója

Egy eredmény eldönteni látszik a dilemmát, a kérdést, amit a tudatos csecsemős szülők nap mint nap feltesznek maguknak: mire költsünk, milyen pelenkát használjunk, ha jót akarunk a babánknak és egyben kímélni akarjuk a bolygót? A mosható pelenkák valóban jobbak a környezet számára, mint az eldobható pelenkák?

A brit Környezetvédelmi, Élelmiszer- és Vidékügyi Minisztérium elkészítette a moshatók és az eldobhatók életciklus-elemzését.

A pelenkák kulcsszerepet játszanak a gyermek életének első 2,5 évében a baba egészségében és jólétében. A pelenka használat és így maga a pelenka választás a szülők részéről hatalmas környezeti hatással bír, mivel az eldobható pelenkák világszerte az egyik legnagyobb mértékben járulnak hozzá a műanyaghulladék termeléséhez.

Első hallásra talán egyértelműnek tűnik, hogy az újrahasználható termékek, így a mosható pelenkák is környezetkímélőbbek. A helyzet azonban ennél árnyaltabb, hiszen a két termékcsoport életciklusa során más-más fázisban terheli a környezetet. Míg az eldobható pelenkáknak hulladékként nagyobb a globális felmelegedési potenciálja (CO2eq, azaz az üvegházhatású gáz szén-dioxid egyenértékben kifejezett értéke), addig a mosható pelenkáknál az áztatás, a mosás, gépi szárítás során, sőt, a széklet lehúzásakor is vizet, tisztítószereket és villamos energiát fogyasztanak, tisztításuk vízszennyezéssel is jár.

Tény, hogy az elmúlt évtizedekben sokat változott az egyszer használatos pelenkák gyártási technológiája: 2005-höz képest 28%-kal csökkent az eldobható pelenkák globális felmelegedési potenciálja (CO2eq). Kisebb pelenkákat és kevesebb anyagot használnak fel a gyártás során. Ugyanez igaz viszont a mosható pelenkákra is: ezek esetében a csökkenés még több, 38,5%-os.

Fogyasztóként fontos tudnunk, milyen hatással van az általunk választott termékek megtermelése, használata és a belőlük keletkező hulladék a környezetünkre. E környezeti hatások összességét írja le az életciklus-elemzés (LCA).  2023 elején publikálta kutatási eredményeit a mosható és az eldobható pelenkák életciklus-elemzéséről és környezetre gyakorolt hatásukról a brit Környezetvédelmi, Élelmiszer- és Vidékügyi Minisztérium (Defra).

Figyelembe vették a textilpelenkás szülők szokásait, számos forrásból, többek között a Bambino Mio és a Nappy Alliance által adott válaszokat. Ezek között olyan adatok szerepelnek, mint az előnyben részesített szárítási módszerek, a betétek, bélések használata és a mosási hőmérséklet – ezek és hasonló adatok összességéből kapunk pontos képet a mosható és eldobható pelenkák átlagos környezeti hatásáról.

Az életciklusnál átlagosan 2,5 éves használatot vettek alapul. Az eredmények szerint az Egyesült Királyságban 2,5 évesen az eldobható pelenkát használó csecsemők 37%-a, illetve a mosható pelenkát használó csecsemők 35%-a pelenkázott. Ez 19,4%-os, illetve 17,4%-os növekedést jelent a korábbi LCA-vizsgálatokhoz képest, de még mindig alatta marad a magyar általános szokásnak, amely szerint teljesen rendben van, ha a gyerek az óvoda kezdetére, azaz nagyjából 3 éves korára szokik le a pelenkáról.

Az elemzésnél tekintetbe vették természetesen azt is, hogy a két termékcsoport élete során más-más fázisban terheli a környezetet. Míg az eldobható pelenkáknak hulladékként nagyobb a globális felmelegedési potenciálja (CO2eq), addig a mosható pelenkáknál az áztatás, mosás, gépi szárítás, széklet lehúzása a vécében jár víz, tisztítószer, villamos energia használattal, vízszennyezéssel.

Az életciklus-elemzés legfontosabb tanulságai

– A gyártás/szállítás környezeti hatása 90%-kal kisebb a mosható pelenkák esetében, mint az eldobható pelenkáké. A mosható pelenkák 36,21 kg CO2-t termelnek, szemben az eldobható pelenkák 294,76 kg CO2-jával.

– Az ártalmatlanítás környezeti hatása szintén 90%-kal kisebb a mosható pelenkák esetében, mint az eldobható pelenkáké. A mosható pelenkák 15,02 kg CO2-t termelnek, míg az eldobható pelenkák 149,24 kg CO2-t.

– Az eldobható pelenkák 40-szer annyi nyersanyagot használnak fel, mint a mosható pelenkák. A mosható pelenkákhoz mindössze 3,22 kg nyersanyagot használnak fel, míg az eldobható pelenkákhoz 128,36 kg-ot.

– Összességében a mosható pelenkák 24,6%-kal kevesebb CO2-t használnak, mint az eldobható pelenkák. Ez magában foglalja az anyagokat, a szállítást, a mosást és a szárítást.

– Az is magától értetődő, hogy ha ugyanazt a pelenkát további gyermekeknél is újra használjuk, az még tovább csökkenti a mosható pelenkák környezeti hatását.

Folytatás: Néhány tipp a még zöldebb mosipelushoz >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek