A rovat kizárólagos támogatója

Az LMP szerint a természetvédelmi területek kezelése alapvetően állami feladat, a párt ezért bírálja a Zirci Arborétum egyházi kézbe adásának kormányzati szándékát. Mivel magyarázható, hogy az átadási terveket éppen akkor valósíthatják meg, amikor véget ért a jelentős közpénzigényű élőhely- és infrastruktúra-rekonstrukció az arborétumban?

Jávor Benedek, az ellenzéki párt frakcióvezetője tegnapi közleményében kifogásolta: továbbra sem tudható, ki kezdeményezte, hogy a Zirci Arborétum a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság kezeléséből a ciszterci apátsághoz kerüljön.

Egyértelmű kormányzati szándék van a zirci arborétum egyházi kézbe adására, ám a természetvédelemért felelős minisztérium álláspontja szerint jelenleg nincs is jogi lehetőség az átadásra. Az LMP szerint a természetvédelmi területek kezelése alapvetően állami feladat, amelyre a nemzeti parkok hivatottak – nem látunk olyan okot, ami miatt az arborétum esetében kivételt kellene tenni.

Jávor Benedek, az LMP frakcióvezetője június végén írásbeli választ igénylő kérdést intézett a vidékfejlesztési miniszterhez, azt tudakolva, hogy megfelel-e a valóságnak az ökopárt azon értesülése, amely szerint a kormány a Zirci Arborétumot a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság kezeléséből át kívánja adni a Ciszterci Apátságnak. A képviselő a többi között azt kérdezte: mi az oka annak, hogy a kormány lemond a térség egyik legértékesebb természetvédelmi területéről, illetve melyik az a természetvédelmi kezelési feladat, amelyet egy egyházi szervezet hatékonyabban és célszerűbben tud ellátni, mint a teljes jogi, szakmai és materiális feltétel rendszer birtokában lévő nemzeti parki igazgatóság.

Az LMP kíváncsi: rendelkezésre állnak-e az átadás jogi feltételei (amennyiben nem, milyen módon kívánja azokat a kormány megteremteni), mely források szolgálnak az esetleges átadás után a természetvédelmi kezelési feladatok finanszírozására, és milyen módon lesz ellenőrizve ezek működése. Felmerül az is, hogy kell-e az arborétum gondozását jelenleg ellátó szakembereknek a munkahelyük elvesztésétől tartaniuk, és mivel magyarázható, hogy az átadási terveket éppen akkor valósíthatják meg, amikor véget ért a jelentős közpénzigényű, KEOP-forrásból támogatott élőhely- és infrastruktúra-rekonstrukció az arborétumban.

Mint Fazekas Sándor szakminiszter válaszából kiderült, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium valóban megkereste a vidékfejlesztési tárcát a zirci arborétum tulajdonjogának a Zirci Ciszterci Apátság részére történő átadása miatt. de továbbra sem lehet tudni, ki kezdeményezte az eljárást. A miniszter szerint a hatályos jog alapján a védett terület tulajdonjogának átadására csak a természetvédelemért felelős miniszter egyetértésével, hasonló természeti értéket képviselő területtel történő csere útján kerülhet sor.

Az LMP továbbra is kíváncsi rá, hogyan – és főként miért – kívánja a kormány az átadást jogszerűen lebonyolítani. Az arborétum és az ügy sorsát természetesen a jövőben is figyelemmel kíséri a párt. A Lehet Más a Politika álláspontja ugyanis változatlan: a természetvédelmi területeknek állami kézben, az ezért létrehozott és fenntartott nemzeti parki igazgatóságok kezelésében kell maradniuk.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás