A rovat kizárólagos támogatója

Az EUCF – Városokkal a városokért – a helyi fenntartható energetikai beruházások támogatása című európai projekt első felhívására 2020. október 2.-ig várták a települési önkormányzatok és önkormányzati társulások pályázatait.

Nagyon jól szerepeltek a magyar önkormányzatok az EUCF első felhívásán, ahol a térségünk 11 országával folytatott versenyben a 11 nyertes között 4 magyar pályázó van, ráadásul a lista első felében. A magyar támogatottak Gyöngyös, Hódmezővásárhely, Mórahalom, valamint a Veszprémi Five konzorcium, azaz Ajka, Balatonfüred, Pápa, Tapolca és Várpalota.  A felhívásra 9 magyar pályázat érkezett be, amiből egy a formai szempontok alapján kiesett, a szakmailag értékelt 8 pályázatból 4 nyerte el a pályázatonként 60 000 eurós támogatást, ami kiemelkedően jó arány.

Pályázati kiírás célja, hogy lehetőséget biztosítson városoknak, településeknek illetve azok konzorciumainak éghajlatvédelemmel, megújuló energiával kapcsolatos konkrét beruházási koncepciók kidolgozására. A program olyan települési önkormányzatok számára biztosít lehetőséget, melyek rendelkeznek SECAP-pal, SEAP-pal vagy konkrét célkitűzéseket tartalmazó helyi klímastratégiával.

Az EUCF ösztönzi az önkormányzatok összefogását is, így kisebb helyi önkormányzatoknak – erőforrásaik egyesítésével – lehetőségük van közös támogatási kérelmek benyújtására is.

Az EUCF nem a tényleges beruházásokat finanszírozza, hanem azok megfelelő előkészítését – (műszaki) megvalósíthatósági tanulmányok, jogi, gazdasági és pénzügyi elemzések, kockázatelemzés, stb. – egy beruházási koncepció kidolgozása révén.

Az EUCF projekt ideje alatt összesen négy alkalommal lehet pályázatot benyújtani a támogatási keretre, az alábbi időszakokban lehet a továbbiakban még pályázni:

– 2021. március-április

– 2021. október-november

– 2022. május-június

Tovább információk az EUCF kapcsán a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség és a GreenDependent Intézet honlapján érhetők el.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek