A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Soha nem látott mértékben fehérednek a Csendes-óceán északi részén található korallmezők egy El Nino-szerű jelenség miatt, amelynek következtében emelkedik az óceánok hőmérséklete. 2014 lesz a legmelegebb év 1880, a mérések kezdete óta.

A jelenség a Marsall-szigeteken a legszembetűnőbb, ahol a szeptemberben közepe óta észlelt korallfehéredés soha nem látott mértékű – közölte Karl Fellenius, a hawaii egyetem Majuróban, a Marshall-szigetek fővárosában dolgozó oceanográfusa.

C. Mark Eakin, az amerikai Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Hivatalnak (NOAA) a korallzátonyok megfigyelésével foglalkozó vezetője szerint a jelenség a Csendes-óceán egész északi részén megfigyelhető. "Jelentős fehéredést tapasztaltunk Guamnál, a Mariana-, Hawaii-, Marshall- és Kiribati-szigeteknél." A tudós a jelenséget a Csendes-óceán északi vidékén mért újabb rekordmagas hőmérsékleteknek tudja be.

A korallfehéredés természetes jelenség: olyan helyeken észlelhető, ahol gyenge a vízáramlás, kicsi az ár-apály amplitúdója, magas a hőmérséklet és sekély a víz. A megfigyelt jelenség mértéke azonban csak az óceánok hőmérsékletét emelő üvegházhatású gázoknak tudható be – közölte Karl Fellenius.  A felszíni vizek hőmérséklete hónapok óta mintegy 0,5-1 fokkal haladja meg a normális értéket, ami elég ahhoz, hogy az érzékeny korallok megszenvedjék – tette hozzá a kutató. A Meteorológiai Világszervezet (WMO) decemberben a limai csúcstalálkozón figyelmeztetett, a január és október között mért hőmérsékletek alapján feltehető, hogy 2014 lesz a legmelegebb év 1880, a mérések kezdete óta.  A WMO szerint a felmelegedés részben az idén tapasztalt rendkívüli esőzésekkel és árvizekkel magyarázható. Az El Nino 5-7 évente jelentkező csendes-óceáni meleg légáramlat, amely nagyban befolyásolja a Föld éghajlatát. A WMO szeptemberben 70 százalékra becsülte annak az esélyét, hogy az El Nino november és február között ismét megjelenik.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás