A rovat kizárólagos támogatója

Indiai állatvédők több, mint 50 kobrát mentettek meg egy tradicionális ünnepről. A “Naag Panchami” fesztivál könnyű pénzszerzési forrásként minden évben kígyóbűvölők tucatjait vonzza a nagyvárosokba, különösen Bombaybe és Calcuttába. A hinduk szerint ugyanis a kígyók szerencsét hoznak.
Az állatokkal azonban gyakran durván bánnak és sokszor rosszul kezelik őket. Nagyon gyakori a szájfertőzés és a méregmirigy kilyugasztása, felvágása. Az állatvédők régóta tartanak rendszeresen “razziát” az ünnep előtt és az ünnep napján, de úgy tűnik, ez nem riasztja el a kígyóbűvölőket, akik minden évben visszatérnek és felütik táborukat a templomok és a vasútállomások környékén. A kimentett állatokat orvosi megfigyelés alatt tartják, az egészséges példányokat pedig visszaengedik a dzsungelbe.
A kobrákat a szegények fogdossák össze a földeken és az erdőben a monszun alatt, amikor az esővíz elárasztotta lyukakból előmásznak a hüllők. Ha a szegények nem tudják etetni őket, a kígyók éheznek és megbetegednek – ilyenkor szokták őket eladni a kígyóbűvölőknek. A kígyók indiában a földművesek barátai, mert a termést pusztító patkányokat, madarakat, gyíkokat és békákat fogyasztják. A fesztiválon évente többszáz kígyó pusztul el – legtöbbjük attól, hogy tejet itatnak velük, ami kiszáradáshoz és allergiás reakciókhoz vezet.
2002. augusztus 15.
Forras: Zoldmagazin

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás