A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A világ 17 500 fafajának csaknem egyharmadát fenyegeti a kihalás veszélye, több száz a kipusztulás szélére sodródott. Csak Brazíliában 1788 faj léte bizonytalan. Vannak olyan fafajok, melyekből már csak kevesebb, mint 50 példány él.

A Botanic Gardens Conservation International (BGCI) kutatása szerint 440 fajnál kevesebb, mint 50 egyed maradt a vadonban. A jelentés rámutat, hogy kétszer annyi fafaj sodródott a kihalás szélére, mint ahány emlős, madár, kétéltű és hüllő összesen.

Ez a jelentés egy figyelmeztető jel mindenkinek a világon, hogy a fáknak segítségre van szükségük” – mondta Paul Smith, a BGCI főtitkára.

A legveszélyeztetettebb fafajok közé a magnólia- és a dipterokarpuszfélék, a tölgyek, a juharfák és az ébenfák tartoznak. A jelentés szerint a világ hat országában van leginkább veszélyben a fák: Brazíliában példuál 1788 faj léte bizonytalan, a másik öt ország Indonézia, Malajzia, Kína, Kolumbia és Venezuela.

A jelentés szerint főleg a növénytermesztés, a fakitermelés és az állattenyésztés, valamint az éghajlatváltozás és a szélsőséges időjárás van hatással a fákra.  A kutatás szerint legalább 180 fafajt közvetlenül fenyeget a tengerszint emelkedése és a szélsőséges időjárás – írja a Reuters a Botanic Gardens Conservation International (BGCI) jelentése alapján.

Nyitókép: szójaföldek az esőerő helyén Brazília. Fotó: © Daniel Beltrá Greenpeace

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek